Waar komt de kerstman vandaan…

In veel landen gaat kerstmis gepaard met de komst van de Kerstman die cadeautjes meebrengt voor alle brave kinderen. De traditie van de Kerstman, die stamt uit de achttiende eeuw, is gedeeltelijk gebaseerd op de viering van Sinterklaas.

Tijdens de Reformatie in de zestiende en zeventiende eeuw wilden de protestanten niets weten van de katholieke heiligen. In veel Noord-Europese landen werd Sinterklaas daarom afgeschaft en werden de geschenken voortaan uitgedeeld met Kerstmis. In de zeventiende eeuw ontstond er v in Engeland een personificatie van het Kerstfeest: Father Christmas. Evenals Sinterklaas was ook ‘Vader Kerstmis’ een grijze oude man die geschenken bracht voor kinderen die braaf waren geweest. Maar in tegenstelling tot de Goedheiligman kwam hij niet uit Spanje maar van de Noordpool en was hij niet serieus en streng maar vrolijk en jolig. De Engelse Father Christmas verspreidde zich uiteindelijk onder andere naar Frankrijk (Père Noël) en Spanje (Papá Noel).

Met de zeventiende en achttiende-eeuwse migratie van Britse en Nederlandse kolonisten naar de  Nieuwe Wereld kwamen de tradities van Sinterklaas en Father Christmas vervolgens weer bij elkaar. In de loop van de eeuwen raakten de verschillende elementen van de twee gulle gevers steeds meer met elkaar vermengd, zodat er in 1773 voor het eerst melding werd gemaakt van één figuur: Santa Claus. De naam was duidelijk afgeleid van de Nederlandse Sinterklaas, evenals het feit dat hij zijn cadeaus bracht via de schoorsteen. Zijn feestdag en zijn uiterlijk, een vrolijke man in een sneeuwpak, waren  echter gebaseerd op de Engelse Father Christmas. Overigens kreeg Santa Claus in de loop der tijd ook nog elementen uit verscheidene andere tradities mee. Zo werd er in 1823 voor het eerst geschreven over de rendieren van de Kerstman, die gebaseerd waren op de  paardenhorde van de Scandinavische god Odin.

In 1863 tekende Thomas Nast de Kerstman voor het eerst als een dikke man.. Dit beeld werd overgenomen door ‘Coca-Cola’, dat in 1931 gebruik maakte van Santa Claus in een grootschalige reclamecampagne. Hierdoor werd het beeld van de Kerstman, een vrolijke bolle man met een snor en een baard, rode wangen en een rood pak, definitief vastgelegd. Sindsdien is in vele Europese landen de traditie van Vader Kerstmis grotendeels vervangen of samengevoegd met Santa Claus (bron www.isgeschiedenis.nl en foto’s internet).

Lees ook:Agios Vasilis, de Griekse Kerstman…
Lees ook:Krampus; de slechte Kerstman…
Lees ook:Elfjes; de helpers van de kerstman…
Lees ook:De Kerst is en de mythe achter de Kerstboom
Lees ook:Ga mee met de Polar Express…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>