Winterwende; de kortste dag van jaar…

De kortste dag, is de dag waarop de zon haar laagste punt bereikt. De kortste dag wordt ook wel ‘winterwende’ of midwinter genoemd. Het noordelijk halfrond is het spiegelbeeld van het zuidelijk halfrond.

Voordat klokken en kalenders bestonden konden mensen in de prehistorie de dag van de zonne- en winterwende bepalen. Zij zagen elke dag de zon een baan langs de hemel beschrijven. De winterwende wordt ook wel eens een Yule genoemd en valt op 21 december, de langste nacht van het jaar. Nadat de langste nacht is geweest, worden de dagen alleen maar langer, de invloed van het licht wordt steeds groter. Daarom staat in dit feest de wedergeboorte van de zon centraal. Het is ook de periode dat Jezus werd geboren, en dat zijn licht snel de duisternis weer zal overheersen. De zon is de personificatie van de God. Om de zon te helpen, worden overal ter wereld vuren aangestoken. De Yulevuren staan symbool voor de macht van de God op aarde. Zijn geboorte betekent leven, licht en warmte, en dat vieren we door het ontsteken van die vuren.

In vroeger tijden werden de vuren op hoge heuvels aangestoken, zodat hun licht over het hele land zou schijnen. De mensen geloofden dat al het land dat door de Yule vuren werd verlicht, het komende jaar grote vruchtbaarheid zou hebben. Dat geloof leeft tot op de dag van vandaag nog in het Yulefeest door. Ook het in je huis halen van het leven staat centraal in dit feest. De ‘kerst’boom is hier een voorbeeld van. De sparboom staat symbool voor het eeuwige leven. Dit komt, omdat hij altijd groen is. De lichtjes staan symbool voor de zon, die opnieuw geboren wordt (bron www. wicca-is-een-religie.nl).

Lees ook:Vandaag vieren we Yule…
Lees ook:Vier de kortste dag van het jaar…
Lees ook:Midwinter; terugblikken en voor uit kijken…
Lees ook:Donkere tijden breken aan…
Lees ook:Yin-Yang en Dong Zhi…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>