Kerst. Waarom geloven we…

Kerstavond is de avond van 24 december, en is voor de katholieken de avond om naar een nachtmis in de kerk te gaan . Ook overige kerken hebben steeds vaker een kerkdienst op kerstavond.

Voor christenen is Kerst het feest van de komst van Jezus naar onze aarde. Het Kerstfeest wordt niet daadwerkelijk op de geboortedag van Jezus gevierd. Het feest zoals wij dat kennen stamt uit het jaar 340 na Christus. De toenmalige Paus Julius de Tweede wilde afrekenen met een hardnekkig gebruik. Op 25 december werd namelijk ieder jaar de zon aanbeden. Door op deze dag Kerst te gaan vieren werd een einde gemaakt aan de verering van de zon. Niet de zon maar het licht van de wereld, Jezus Christus verdiende aanbidding.Voor christenen betekent Kerst de komt van Christus. Hij was de langverwachte Messias en redder. De diepste betekenis van Kerst is dat God zelf de moeite nam om als mens naar deze aarde te komen. God koos deze manier om de mensheid te redden van zonde en onrechtvaardigheid. Wanneer we naar het leven van Jezus kijken zien we dit ook juist terug. Jezus treedt in woorden en daden op tegen de onrechtvaardigheid die er in de samenleving aanwezig is. Daarnaast keek Hij juist wel om naar mensen aan de rand van de samenleving.

De ultieme manier waarop Hij de overwinning op zonde en onrechtvaardigheid haalde was zijn dood aan het kruis. Kerst is het feest van het Licht. Jezus noemde zichzelf het Licht van de Wereld. In een vaak zo donkere wereld brengt Hij licht (bron www.waaromgeloven.nl) .

Lees ook:En het is weer kerstmis…
Lees ook:Met kerst staat de vrede centraal…
Lees ook:Vandaag vieren we Yule…
Lees ook:8 december; de dag van de ‘onbevlekte ontvangenis’…
Lees ook:Winterwende; de kortste dag van jaar…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>