Onnozele Kinderen; de onschuldige jongetjes van Bethlehem…

Vandaag viert men in het christendom, en met name in de katholieke kerk, het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem die op gezag van koning Herodes werden vermoord. Ook wel: Onschuldige Kinderen. De naam ‘Onnozele Kinderen’ klinkt misschien vreemd. ‘Onnozel’ komt van ’onnosel’, de Middelnederlandse vertaling van het Latijnse woord ‘innocens’, dat ‘onschuldig’ en ‘onschadelijk’ betekent.

Het feest gaat terug op het verhaal uit het nieuwe testament van koning Herodes die vermoedde dat het pasgeboren kind, waarover de wijzen hem vertelden, een gevaarlijke troonpretendent was. Daarom beval hij alle jongens onder de twee jaar in Bethlehem te doden. Er zijn plaatsen waar dat feest gepaard gaat met een kinderzegening. Er zijn vandaag echter nog veel ‘onschuldige kinderen’ die het slachtoffer worden van het machtsspel van volwassenen. Misschien is 28 december wel de ideale dag om dat feit onder de aandacht te brengen. Het is niet bekend wanneer het feest van de Onnozele Kinderen werd ingevoerd. De oudste bron die het feest op 28 december stelt, is het Sacramentarium Leoninum uit omstreeks 485.

In heel West-Europa stond 28 december in het teken van gekkigheid en de omkering van de maatschappelijke orde. Kinderen kregen het die dag voor het zeggen. Ook in kloosters en kerken werd het gezag overgedragen aan de geringsten in rang. Zo werden er kinderabten en kinderbisschoppen aangesteld. Het gevolg van deze omkering was niet zelden anarchie met alle gewelddadige en seksuele uitspattingen van dien. In de 13de eeuw werd het gebruik van de gezagsomkering verboden. Wat overbleef was een feest waarbij kinderen zich als volwassenen verkleedden en langs de deuren gingen voor lekkernijen. Het kindgerichte Sint-Nicolaasfeest heeft het folkloristische Onnozele Kinderen uiteindelijk verdrongen (bron internet).

Lees ook:De dag van de ‘Onnozele kinderen’…
Lees ook:Het feest van de Onnozele Kinderen…
Lees ook:Driekoningen; het bezoek aan kind Jezus in Bethlehem…
Lees ook:Holika-ceremonie om alle slechte gewoontes te verbranden…
Lees ook:Vandaag is het Driekoningen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>