Waarom steken we vuurwerk af…

Het jaar nadert langzaam zijn einde en het vuurwerk duikt weer op Iedereen heeft daar een eigen mening over. Maar het afsteken van vuurwerk is niet altijd louter voor plezier geweest. Vroeger had het afsteken van vuurwerk een belangrijke achterliggende gedachte.

Eén van de verhalen gaat erover dat een Chinese kok een nieuw gerecht aan het bedenken was en een aantal ingrediënten bij elkaar gooide, te weten houtskool, zwavel en salpeter. Deze ingrediënten werden in die tijd erg vaak gebruikt in de Chinese keuken, dus echt vreemd was het niet. De combinatie van deze ingrediënten met de hoge temperatuur en een hoge druk zorgden ervoor dat het eerste vuurwerk was ontstaan. Of het ook echt deze kok was die het vuurwerk heeft uitgevonden, weten we niet zeker. Wel mogen we concluderen dat de Chinezen op het gebied van vuurwerk grote aandelen hebben gehad.

Hoewel de Chinezen het vuurwerk ook al vroeger gebruikten om hun feesten op te leuken, heeft het afsteken van vuurwerk voornamelijk een religieuze reden. Vroeger waren de mensen erg bang voor kwade geesten. De kans dat deze geesten met Oud en Nieuw op zouden duiken, was volgens de gelovige mensen erg groot. Door met de jaarwisseling vuurwerk af te steken hoopten de mensen de kwade geesten te laten schrikken en zo weg te jagen. Zo konden de mensen in het nieuwe jaar weer met een gerust hart slapen. Maar waarom steken we dan heden ten dage nog wel vuurwerk af? Dat heeft vooral te maken met een traditie. Het is al jaren de gewoonte om met de jaarwisseling vuurwerk af te steken. Net zoals het met Sinterklaas de gewoonte is om cadeautjes aan elkaar te geven (bron www.leerwiki.nl)..

Lees ook:Chinezen luiden het jaar van de Hond in…
Lees ook:Rotjes en bamboestengels…
Lees ook:Waar komt Oud en Nieuw vandaan…
Lees ook:Het begin van het Chinese nieuwjaar…
Lees ook:Tradities rondom Oud en Nieuw…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>