Waarom namen de Drie Wijzen wierook, mirre en goud mee…

De  Drie Wijzen uit het Oosten gaven Jezus na hun aanbidding geschenken: goud, wierook en mirre (Matth. 2:11). Niet alleen hier, maar ook elders in de Bijbel is er sprake van wierook en mirre.

Wierook betekent in het Hebreeuws ‘lebonah’. Daarmee duidt de Bijbel een plantensap aan van de struik Boswellia sacra of andere soorten van hetzelfde geslacht. Deze scheiden de sap af als een hars die spontaan uit de bast van de struiken druppelt. Door inkepingen in de bast te maken konden wierookverzamelaars de productie van hars bevorderen. Wierook uit de inkepingen was echter van mindere kwaliteit. Zuivere wierook was echter duur. Daarom werden ook goedkopere harsen gebruikt, zoals die afkomstig van zonneroosjes (Cistus species). Deze plant groeide wel in Israël, vooral op de hellingen van de Libanon. Wierook was een veel gebruikte gave bij offerdiensten in tempels en heiligdommen. Wierookdamp is ijl en wordt toegepast om ruimten op etherische en astraal niveau te reinigen.

Mirre is eveneens een geurige hars, maar is afkomstig van de struik Commiphora myrrha. De bast van deze struiken of kleine bomen wordt aangesneden en het opgevangen melksap stolt tot een harsachtige substantie. De plant komt voor in warme droge streken van Oost-Afrika, het Arabische schiereiland en West-India. De takken dragen doorns en hebben kleine driedelige blaadjes die weinig vocht verdampen. Mirre was vooral een geurend bestanddeel van zalven en cosmetica. We komen mirre bij de Heere Jezus tegen zowel bij Zijn geboorte als Zijn sterven. De stof werd ook gebruikt om wijn te kruiden. Het Hebreeuwse  ’mir’ betekent bitter. (Bron www.refdag.nl) .

Ook goud was natuurlijk een kostbaar offer. Het wordt ook wel de koning der metalen genoemd. Veel sieraden worden van goud gemaakt, waarbij zuiver goud 24 karaat is (foto’s internet).

Lees ook:Wat is het verschil tussen wierook en mirre…
Lees ook:De drie wijzen: goud, wierook en mirre
Lees ook:Driekoningen; het bezoek aan kind Jezus in Bethlehem…
Lees ook:Vandaag is het Driekoningen…
Lees ook:Driekoningen; optocht, cadeautjes en bonen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>