Ben ik blij dat ik katten heb. Of niet…?

Katten waren vroeger vaak het symbool van het ‘kwaad’. Vaak weren ze op vreselijke manieren gedood. Ook dienden katten als offer voor de boze geesten, of werden ze levend begraven of verbrand. In de Middeleeuwen werd de kat beschouwd als voorwerp van afschuw en als bondgenoot van de duivel en heksen. Een zwarte kat en een heks konden een en hetzelfde wezen zijn, door middel van gedaanteverwisseling. Ze zeiden zelf dat de katten na 7 jaar dienst, veranderden in een heks.

In tal van streken van Europa en Amerika is men er ook nu nog heilig van overtuigd dat het ongeluk over afroept, wanneer een zwarte kat je pad kruist en een kat die te dicht bij je mond komt, zou de adem uit ons lichaam wegslorpen. Neem je een kat als je verhuisd mee? Dan brengt dat ongeluk?  Aait je kat zich over de neus?  Dan kun je aangenaam bezoek verwachten. Vaak wordt de zwarte kat gezien als ‘het kwaad’. In China heeft een zwarte kat nog eens een etra betekenis. Daar wordt de zwarte kat echter beschouwd als eens waarschuwing, zodat men daarna extra goed op zijn hoede kan zijn. Heb je het geluk dat er een zwerfkat komt aangelopen. Dan kun je geld verwachten.

Aan de vruchtbaarheidsgodin Freyja dankt de stereotype heks van vandaag haar zwarte kat. Freyja’s katten symboliseren mannelijke seksualiteit (de witte katten) en vrouwelijke seksualiteit (de zwarte katten). Na de kerstening werd de zwarte kat het symbool van de lichamelijke zonde die de vrouw in de wereld zou veroorzaken, en om die reden ontstond het geloof dat een zwarte kat ongeluk zou brengen. De Egyptenaren beschouwden katten in de oudheid als goden. De kater vertegenwoordigde de zon, de kattin de maan. Het gezegde dat een kat 9 levens heeft komt oorspronkelijk voort uit deze kattenverering, maar ook wel uit het feit dat een kat gehecht is aan het leven (bron internet).

Lees ook:Een zwarte kat is niet voor de poes
Lees ook:Dromen over zwarte katten is juist positief!
Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende…
Lees ook:Wil Bridget Maasland graag heks worden?
Lees ook:Lieveheersbeestje zijn kleine geluksbrengers

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ben ik blij dat ik katten heb. Of niet…?

  1. R.Knuvelder

    Dat kan nog leuk worden thuis ( 6 x 1 kat – poes ).
    Dan ben ik dus de KATER!!.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>