Het begin van het Chinese nieuwjaar…

Het Chinese nieuwjaar begint officieel op 8 februari 2016: het jaar van de Aap. In China is het  gebruikelijk dat men schulden betaalt, dat er nieuwe kleren worden gekocht en het huis wordt schoongemaakt. Er is gewoonlijk een groot familie maal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier – en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken. Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen.

Het Chinese nieuwjaar kondigt het begin van het voorjaar aan en wordt dan ook Lente Feest of Spring Festival genoemd. Met gezang en dans verwelkomt men de terugkeer tot leven van de aarde en de start van het ploeg- en zaaiseizoen. De feesten duren soms drie tot vijf dagen. De 3e dag is ook de Verjaardag van Che Kung. Dezelfde data zijn ook geldig voor Tet in Vietnam en het Maannieuwjaar in Mongolië.

Volgens legenden was Nian (‘Nyehn’) een mens-etend prooidier in het oude China, die ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen. Het feest wordt internationaal gevierd in gebieden met een grote bevolking van etnische Chinezen. Behalve voor Chinezen, is het feest ook belangrijk voor andere etnische groepen, zoals de Mongolen, Koreanen, de Miao (Chinese Hmong) en de Vietnamezen, die door de Chinese cultuur zijn beïnvloed wat betreft religieuze en filosofische wereldvisies en taal en cultuur in het algemeen.Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd wanneer de grootste menselijke migratie plaatsvindt, wanneer Chinezen over de hele wereld naar huis keren op nieuwjaarsavond om met het avondeten bij hun familie te zijn (bron beleven.org).

Lees ook:Chinezen luiden het jaar van de Hond in…
Lees ook:Rotjes en bamboestengels…
Lees ook:Lang zal ze leven…
Lees ook:Tradities rondom Oud en Nieuw…
Lees ook:Dumplings en bevroren oren…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>