Pasen staat voor de deur…

Je ziet het steeds minder, maar toch  lopen er dit weekend weer heel wat kinderen rond met hun Palmpasenhaantjes – en zwaantjes, versierd met krentenoogjes, buxustakjes, slingers, noten en andere vruchten.

Waar komt dat gebruik toch vandaan? Het feest kent zowel een heidense als een christelijke oorsprong. Het Palmpaasfeest is deels een herinnering aan de aloude Meiboomviering. Daarbij werd een versierde den  (‘eeuwig’ groen) in een optocht meegedragen ten teken dat de zomer in aantocht was. De zondag voor het Paasfeest staat in christelijke kringen bekend als Palmzondag of Palmpasen. Met dit feest wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem gevierd waarbij de toeschouwers zwaaiden met olijftakken en met palmgroen. In Rooms Katholieke streken gebeurde dit onder meer door het houden van processies rond de kerk met gewijde takken. Soms werd daarbij een ‘palmezel’ bereden door de priester om daarmee de intocht uit te beelden.

De Palmpaastak, een versierde stok of tak met een zwaan, haan of andere vogel geldt voor de jeugd als een  spannend onderdeel van Palmpasen. Zowel op Palmzaterdag als op Palmzondag waren er in het verleden optochten te zien van kinderen die trots hun Palmpaastak toonden onder het zingen van liedje. Palmzondag is dus de eerste dag van de Stille Week, ook de Goede of de Heilige Week genoemd en herinnert aan de intocht van Christus in Jeruzalem vooradat Hij op Goede Vrijdag gekruisigd zou worden. Met de Paaszondag wordt de Stille Week afgesloten en begint de Paastijd. We vieren Pasen op de eerste zondag na de volle maan na het lentepunt, 21 maart.

Lees ook:Palmpasen; Jezus wist dat zijn dood naderde…
Lees ook:Palmzondag
Lees ook:Wat vieren we eigenlijk met Pinksteren…
Lees ook:Zo bijzonder; het paard van Sinterklaas…
Lees ook:Luilak; een traditie waarvan de oorsprong onduidelijk is…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>