Een paasei hoort bij Pasen…

De winkels liggen er vol mee.; eieren. Zowel van chocola als van de kip. Uiteraard mogen gekleurde eieren met Pasen niet ontbreken. Het ei is bijna overal ter wereld het symbool van een nieuw leven. Of ook wel het teken van verandering (van ei naar kuiken) en van de opstanding. Het symbool voor Pasen.

Eieren, Vastentijd en Pasen. Om te beginnen was men in de Vastentijd niet vies van een geintje. Kookboeken uit de Middeleeuwen bevatten heel wat recepten voor nepeieren die tijdens de Vasten op tafel werden gezet. Bij het openen van de eieren bleken ze gevuld te zijn met snoekeitjes die wel gegeten mochten worden of met een amandelpasta die op marsepein leek. De eerste chocolade eitjes verschenen in de achttiende eeuw. In die tijd waren ze nog massief. Pas nadat vader en zoon Casparus en Coenraad van Houten met een cacaobonenpers, de overgebleven cacao geschikt maakte voor verdere bewerkingen,  konden in de negentiende eeuw de eerste holle paaseieren worden gemaakt.

Waarom brengt de Paashaas eieren?  Vroeger werden eieren in de grond gestopt om deze vruchtbaar te maken.  Daarom zoeken we nu nog steeds naar eieren met Pasen. Hazen stonden al bij de Germanen voor vruchtbaarheid en raakten daardoor waarschijnlijk verzeilt in de paastradities. Maar waarom dan een haas? Men denkt dat in die tijd meer hazen dan konijnen rondliepen. Ook las ik ergens dat ‘de klokken’ eieren rond brengen. Zo vliegen deze  klokken van de katholieke kerken naar Rome om de eieren te halen. Op Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen,  vertrekken ze om met Pasen zweer terug te zijn. Dat is gelijk de reden dat je deze dagen geen klokken hoort luiden.

Lees ook:Paashaas, eieren en geloof…
Lees ook:Pasen; eieren, de paashaas en vruchtbaarheidsvuren….
Lees ook:Tradities en Pasen…
Lees ook:Pasen; de winter is (bijna) voorbij…
Lees ook:Wat vieren er we met Pinksteren…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>