Jezus krijgt kus op Olijfberg…

Vandaag is het Witte Donderdag, de laatste donderdag voor Pasen. Het is het begin van het zogenaamde ‘triduum sacrum’, dat compleet wordt gemaakt door Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Op Witte Donderdag herdenkt de christelijke gemeenschap het laatste avondmaal dat Jezus met zijn discipelen nuttigde, een dag voordat hij op Golgotha zou worden gekruisigd.

Voorafgaande aan het avondmaal waste Jezus de voeten en vertelt hen elkaar trouw te blijven. Tevens leert hij hen het ‘Pater Noster’ (Onze Vader). Bidden betekent (volgens de Bijbel) dat je als ‘kind’ aan je ‘Vader’ alles mag zeggen wat je nodig hebt of denkt te hebben. Door te bidden weet je weer dat God naar je kijkt en dat Hij bij je wil zijn. Het gebed is een zeer belangrijke stimulans voor het geloof. Met je ogen dicht leer je juist op God te zien. We mogen met God praten. Hij wil horen naar ons!! Een belangrijk ‘ritueel’ dus.

Witte Donderdag is ook de dag dat Judas Jezus verraad door hem een kus te geven op de Olijfberg, waarna Jezus wordt gearresteerd. De term ‘Witte Donderdag’ komt van het gebruik om crucifixen en andere beelden met een wit kleed te bedekken. Op Witte Donderdag gebeurt er veel in de kerk. Vaak wordt er middels een avondviering het laatste avond gevierd, soms vindt er een voetenwassing plaats. Parochianen worden uitgenodigd om voorin de kerk plaats te nemen waarna de voorganger, in navolging van Jezus Christus, de voeten wast. Dit is een zeer bijzonder gebaar. Ik las ook ergens dat de Paus elk jaar op Witte Donderdag de voeten van daklozen of gevangenen in Rome wast. Maar of dit nog steeds het geval is, durf ik niet met zekerheid te zeggen (foto’s en bron internet).

Lees ook:Witte Donderdag; de dag van het laatste avondmaal
Lees ook:Witte Donderdag; meer dan alleen verraad…
Lees ook:Vandaag is het Witte Donderdag…
Lees ook:Goede Vrijdag; verlossing van de zonden…
Lees ook:Groene groente en broodje met kruis…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>