Is Goede Vrijdag wel zo goed…

Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag wordt in kerkdiensten de kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw.

Goede Vrijdag wordt goed ‘genoemd omdat de christenen geloven dat Christus’ vrijwillige dood betekende dat God zich om het menselijk lijden bekommerde en het zelf op zich nam. Belijdende rooms-katholieken eten op deze dag geen vlees. Het is ook de dag waarop veel plekken ter wereld mensen zich aan een kruis laten nagelen om zich in te leven in het lijden van Jezus Christus. Er is hier enorm veel behandeling voor van menen die graag getuige willen zijn van dit ritueel dat het door kerkelijke leiders  scherp wordt veroordeeld. Op sommige plekken lopen de mensen, die zich laten kruisigen, langs rijen met gelovigen die hen al dan niet slaan met stukken hout (zoal bamboestokken) op hun vaak blote rug.

En waarom geen vlees op het bord? Omdat Jezus op deze dag aan het kruis stierf, hebben veel Christenen besloten dat er deze dag geen bloed mag vloeien (om je te voeden)  ter nagedachtenis aan het sterven van Jezus. Veel Room Katholieken eten sowieso op vrijdag geen vlees. Vrijdag is voor hen een dag van bezinning. En zeker op Goede Vrijdag de dag voor Pasen. Vaak mag er wel vis worden gegeten. Dit omdat Jezus een visser was. Denk aan de wonderbaarlijke voeding met vissen en broden aan het meer van Galileia. Het staat  overigens niet letterlijk in de bijbel dat je geen vlees mag eten.  Het heeft ook te maken met  vasten. Jezus heeft 40 dagen gevast. Zelf bij het  laatste maal heeft hij niks anders gegeten dan brood.  Dit om de zonden van de mensen te vergeven. Als hij 40 dagen kon vasten, kunnen wij ook tenminste 1 dag voor hem opofferen. Tenminste  als je gelovig bent.

Lees ook:Vis op Goede Vrijdag…
Lees ook:Tijd voor een haring…
Lees ook:Wat is de invloed van eten op spiritualiteit?
Lees ook:Is Goede Vrijdag wel zo goed…
Lees ook:Tijd voor een haring en een askruisje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>