Pasen; de winter is (bijna) voorbij…

Pasen is voor de gelovigen (Christen)  een belangrijk feest. Er wordt dan gevierd dat Jezus op stond uit de dood. Verder wordt Pasen ook gezien als een lentefeest. De lente breekt aan en de tijd van schaarste (winter)  is voorbij.

Op Goede Vrijdag werd Jezus ter dood veroordeeld door de Romein Pontius Pilatus. Hij wordt aan een kruishout genageld en stierf. Hij werd begraven op de dag voor de Sabbat, net voor het Pascha, of het Joodse Pesach feest. De Joden herdachten daarbij aan hun bevrijding uit de slavernij in het land Egypte. Op de dag na de Sabbat komen zijn volgelingen bij het graf en zien zij dat het graf leeg is. De doeken waar Jezus in was gewikkeld liggen netjes opgevouwen. Ze ontmoetten daar een engel die hen vertelde dat Jezus is opgestaan uit de dood. Later verschijnt Jezus aan zijn volgelingen. Er zijn meer dan vijfhonderd mensen die Jezus na zijn dood hebben gezien. Deze dag na de Sabbatdag is nu Eerste Paasdag (bron www.geloofinjezus).

Eén van de vele dingen die deze dagen niet ontbreken zijn (paas)eieren. Ergens lees ik dat boeren vroeger dachten dat eieren een soort kracht bezaten. Door ze in de grond te stoppen, zou de boer verzekerd zijn van een goede oogst. Katholieken zetten op deze dag een ei op tafel om weer ‘aan te sterken’ na de vastenperiode. Omdat te vieren dat de periode van vasten over was, werd de tafel sierlijk gedekt. Daarbij hoorde geverfde eieren. Ook kwam ik in een artikel tegen dat eieren in de kerk gezegend werden, waarna ze versierd en wel aan familie en vrienden werden gegeven (foto’s internet).

Lees ook:Wat vieren er we met Pinksteren…
Lees ook:Een paasei hoort bij Pasen…
Lees ook:Wat vieren we nu eigenlijk met Pasen…
Lees ook:Wat vieren we eigenlijk met Pinksteren…
Lees ook:Palmpasen; Jezus wist dat zijn dood naderde…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>