Bloemenfeest ter ere van geboortedag Boeddha…

Vandaag, 8 april,  is het  ‘Hana Maturi’ ofwel het Bloemenfeest. Het bloemenfestival wordt gehouden ter ere van Boeddha’s verjaardag. Op veel plekken in Japan  wordt het (groots) gevierd. Kinderen drinken op deze dag onder meer traditioneel ama-cha (hortensiathee) De ama-cha wordt op deze dag ook over Boeddhabeelden gegoten.

In Japan viert men het Hana Matsuri jaarlijks op 8 april, omdat dan heel Japan in bloei staat. De tuin waarin Boeddha geboren werd, stond destijds ook zo mooi in bloei. De geboorte van Boeddha wordt op die dag herdacht door een tempel te bezoeken. Het beeld van baby Boeddha wordt door iedereen drie maal overgoten met een geurende, zoete thee (Ama-cha).. De thee  is niet erg bekend buiten Japan. Volgens de verhalen smaakte de dauw op de bladeren zoet op de dag dat Buddha werd geboren.

Het is ook een dag waar kinderen bij betrokken worden. Zo dragen ze  bloemen in hun haar ter ere van de Boeddha en de komst van de lente. Ze staan in de rij voor een bezoek aan de tempel, waar ze de geurige hortensiathee over een beeld van de Boeddha als baby zullen schenken, wat ze herinnert aan zijn geboorte, toen de goden twee waterstromen naar beneden lieten stromen. Voor de Mahayana-boeddhisten (boeddhistische stroming waarin het ideaal van volmaaktheid – bodhisattva – heel belangrijk is) in Japan is Hana Matsuri één van de belangrijkste feesten. In kloosters wordt soms gebruik gemaakt van enkele modelbomen in Loembini (waar de Boeddha geboren is) of een witte olifant om mensen eraan te herinneren aan de olifant die de geboorte van de Boeddha aankondigde.

Lees ook:Vandaag vieren we de geboorte van Boeddha…
Lees ook:Heel Japan staat in bloei…
Lees ook:Olifanten zijn geluksbrengers
Lees ook:Paranormale olifant wordt ingezet tijdens EK
Lees ook:Duminda herinnert zijn vorige leven als monnik…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>