De veertigste dag na opstanding uit het graf…

Op donderdag de veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart (‘Ascensionis Domini’) van Jezus Christus. Het is de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren (nederdaling van de Heilige Geest).

De komende periode is een heel bijzondere periode lees ik op verschillende sites. Het moment dat Jezus definitief naar Zijn Vader in de Hemel gaat, is namelijk gekomen. Zo verschijnt Hij niet langer aan zijn leerlingen. “Terwijl de leerlingen naar boven kijken wordt Hij aan hun zicht onttrokken door een wolk”, staat in het Evangelie. De hemel, het bij God zijn, is het uiteindelijke doel ook van ons leven. Niet in deze ‘aardse’ tijd, maar na onze dood. Jezus, door de dood heengegaan, heeft een plekje bij God de Vader voor ons bereid. Wij zijn uitgenodigd om daar te komen. Aldus www..hemelvaartsdag.nl. Nu Hij naar de hemel is gegaan heeft Hij voor dit aardse leven de leerlingen destijds, en daarmee ook ons, een Trooster en Helper gegeven. De Heilige Geest, uitgegaan van de Vader en de Zoon, wordt met Pinksteren, de 50ste dag na Pasen, gegeven aan hen die in God geloven en Jezus willen volgen.

Met Hemelvaart worden er op vele plaatsen in Nederland allerleioude tradities in ere gehouden. Bekende evenementen en festivals vinden hun oorsprong op deze dag zoals het Luilaktoernooi, de Fiat 500 tour en dauwtrapfeesten in Oost-Nederland zoals in Deurningen (Twente). Daarnaast organiseert Staatsbosbeheer vaak traditionele dauwtrap excursies in de vrije natuur. Hemelvaartsdag is altijd op een donderdag en is in veel landen een algemene erkende vrije dag zoals in: Nederlands, België, Luxemburg, Colombia, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groenland, Haïti, IJsland, Indonesië, Liechtenstein, Luxemburg, Madagaskar, Namibië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland. In andere landen zoals Hongarije, Italië, Polen, Portugal en Spanje, wordt Hemelvaart op de zondag gevierd de zondag 7 dagen voor Pinksteren (bron hemelvaart.nl, foto’s internet).

Lees ook:Wat vieren we eigenlijk met Hemelvaart…
Lees ook:Wat wordt er eigenlijk met Pinksteren gevierd…
Lees ook:Wat vieren er we met Pinksteren…
Lees ook:Hemelvaart; dauwtrappen en broodweging…
Lees ook:Wat vieren we eigenlijk met Pinksteren…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>