Kumbh Mela; een zes weken durende bedevaart…

Vandaag is het begin van ‘Kumbh Mela’ (het feest der kruiken). Kumbh Mela is een zes weken durende bedevaart die eens in de twaalf jaar plaatsvindt op vier belangrijke locaties in India. Gedurende deze grootste bedevaart ter wereld nemen miljoenen hindoes een heilig bad om hun zonden weg te wassen. Afwisselend wordt het feest om de drie jaar in Haridwar, Allahabad, Ujjain en in Nasik georganiseerd.

Bedevaart is een belangrijk onderdeel van (bijna) elke religie. Hij spreekt de inzet en de wens van een persoon om één te worden met een heilige plaats.  India is bekend als het land van ‘dharma’. Het is een land van diverse religies weerspiegeld door de overvloed aan tempels.  Kumbh Mela is dus één van de heiligste gebeurtenissen in India, waarvoor hindoes uit het hele land, en de wereld, samen komen. Het is een periode waarin even niet gekeken wordt tot welke kaste je behoort of waar je vandaan komt. Want iedereen viert massaal Kumbh Mela. De mensen denken maar aan één ding: hun geloof.

Het is een enorm feest, met als hoogtepunt het rituele bad in de rivier, waaraan je dus hooguit één keer in je leven kunt deelnemen en om vergeving van al je zonden kunt vragen. Elke avond, na zonsondergang, wordt ‘aarti of the Ganga’ uitgevoerd, een bijzondere, feestelijke ceremonie met vele lichten. Het Kumbh Mela festival is gebaseerd op een hindoeïstische legende over een heilige vruchtendrank waarvan een druppel genoeg was om onsterfelijkheid te verwerven. De legende vertelt dat de kruik van Amrit werd verborgen door Devtas, nadat die was opgegraven uit Sagar Manthan. Dezelfde kruik werd meegenomen naar andere plekken, o.a. Allahabad, Uljain en Nasik. Tijdens de worsteling met Asuras brak deze kruik, waarbij er heilig water (amrit) werd gemorst. Vanaf die tijd zijn deze plekken heilig en de Kumbh Mela wordt in deze steden om de beurt elke drie jaar gehouden (bron www.beleven.org, foto’s internet).

Lees ook:Bedevaart, Mekka en offeren geit…
Lees ook:Divali; het feest van de lichtjes…
Lees ook:Vandaag vieren we Basant Panchami…
Lees ook:Hindoestanen luiden de komst van de lente in…
Lees ook:Divali en het aansteken van diya’s…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>