Midzomernacht; een aanleiding om te feesten…

De langste dag (Midzomernacht) is op veel plaatsen de aanleiding voor een feest, soms gaat dit gepaard met grote vuren en verkleedpartijen. De wortels van deze viering worden gezocht in Germaanse en Keltische zonnewendefeesten.

In Noordelijke landen kan het voorkomen dat op deze dagen de zon nauwelijks ondergaat. Daar wordt midzomernacht uitgebreid gevierd. Vroeger dachten mensen dat midzomernacht een magische betekenis zou hebben. Die gedachte komt nu wat minder voor, maar het wordt vaak nog wel gebruikt als een gelegenheid om feestelijk te vieren. De Midzomernacht werd dus vroeger gezien als een magische nacht. Shakespeares Midsummer Night’s dream, waarin Oberon, de elfenkoning, en Titania, de elfenkoningin, hun grote feest houden, sloot aan bij een rijke volkstraditie. Heksen werden in deze nacht, net als in de Meinacht, geacht naar de Blocksberg en vele andere verzamelplaatsen te vliegen om er hun sabbat te houden. De Wilde Jacht werd in de Midzomernacht nogal eens waargenomen. De kerk heeft enerzijds geprobeerd het Midzomerfeest te kerstenen in de Sint-Jansviering. Anderzijds werd door de eeuwen heen voortdurend gewaarschuwd tegen de gevaren van heksen en demonen die in deze magische nacht maar al te gemakkelijk hun slag slaan. In het Engels wordt een absurde situatie, waar alles uit de hand loopt, aangeduid als midsummer madness, een uitdrukking die in de tijd van Shakespeare al was ingeburgerd (Twelfth night, III, iv, 61). Bron. www.circewicca.nl.

De nacht wordt doorgaans op die van 23 op 24 juni gevierd. De Midzomernacht / Sint-Jansnacht met de daarop volgende ochtend werd algemeen gezien als een magische tijd, waarin het onmogelijke mogelijk werd. Ik weet dat dit feest de dagen er voor en erna in heel Nederland word gevierd. Doen jullie ook aan dit feest mee en hoe?

Lees ook:Vandaag is het ‘Maha Shivaratri’…
Lees ook:Het is weer carnaval…
Lees ook:Divali; het feest van de lichtjes…
Lees ook:En het is weer kerstmis…
Lees ook:Na Salem, wat is Hekserij???

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>