Vlinders hebben meerdere symbolische betekenissen…

Ik heb er al een keer eerder over geschreven en ook toen al zei ik dat een vlinder meerdere (symbolische) betekenissen heeft. In het algemeen kun  je zeggen dat een vlinder symbool staat voor de kortstondigheid van het leven. Dit door zijn teerheid en korte levensduur.

1

Je komt ze overal tegen; vlinders. Niet alleen als afbeelding, maar ook als symbool of in verhalen. Misschien komt dat wel doordat in veel culturen de vlinder met symboliek omgeven is. Een vlinder kan symbool staan voor gedaanteverandering en schoonheid, maar ook voor de vergankelijkheid van de vreugde en de kortstondigheid van het leven. Voor Egyptenaren  stonden ( in het verleden) vlinders symbool voor geluk en de Azteken zagen in vlinders zielen van gestorven strijdmakkers. In China kom je regelmatig vlinders van jade tegen. Deze afbeeldingen staan beter bekend als liefdessymbool. En voor de Grieken geldt dat  als uit een cocon een vlinder kruipt ergens iemand wordt geboren. Ook is er een indianenstam in Noord Amerika waar de vlinder symbool staat voor vruchtbaarheid  en de vlinder ‘brenger’ van de zomer is.

2

Een vlinder is daarmee missiën wel het meest bijzondere insect in zijn soort. Begonnen als rups en uitgegroeid toch prachtige vlinder waarbij schoonheid en vergankelijkheid hand in hand samengaan.  Niets is eeuwig en dingen (rups-vlinder) kunnen altijd in iets positiefs veranderen. Deze symbolische overgang zie je overal terugkomen. In Japan staat deze transformatie voor de overgang van jong meisje naar een volwassene vrouw. De allermooiste betekenis blijft voor mij dat vlinders boodschappers zijn van boven. De vlinder bezit de kracht van een wervelwind. Het diertje staat voor reïncarnatie, transformatie, schoonheid, vreugde en vrijheid. De vlinder vertelt je dat je kunt zijn wie je wilt zijn (bron en foto’s internet).

Lees ook:Verschijnt er een vlinder dan komt er een transformatie aan
Lees ook:Leer meer over vlinders…
Lees ook:Ga zelf eens vlinders spotten…
Lees ook:Nieuw vlindersoort ontdekt…
Lees ook:Wat hangen we zoal in paastakken…

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Vlinders hebben meerdere symbolische betekenissen…

 1. Anna Snel

  Een pauw verscheen begin november 2016 in mijn huis en kwam me vertellen, dat mijn moeder zou gaan overlijden.

    /   Reply  / 
 2. Suzanne Grijpink Auteur

  Wat moet dat een mooie (bijzondere) ervaring geweest zijn Anna.

    /   Reply  / 
 3. Peters

  We hebben sinds een paar weken witte vlinders in ons tuintje,iedere dag,de hel dag door. Schitterend maar vraag me af wat ze me willen vertellen of waarom ze hier zijn? Het zijn er 3 en we hebben ze nog nooit hier gehad. Kan iemand het me uitleggen?

    /   Reply  / 
  1. Suzanne Grijpink Auteur

   Lieve Peters,

   Vlinders zijn bijzondere wezens en kunnen soms onverwachte dingen doen. Opeens verschijnen, een stukje met je mee vliegen of op je schouder of hand landen. Het zijn magische wezens die totaal geen kwaad in de zin hebben. Een vlinder is het symbool van: schoonheid, vergankelijkheid, onsterfelijkheid, wedergeboorte of gedaanteverwisseling. Ik weet niet wat in jouw geval precies de drie witte vlinders betekenen. Het is wel mooi om te zien dat ze iets met je doen. Meestal zijn witte vlinders een groet van een dierbare(n) om te zeggen dat ze goed zijn aangekomen en op weg zijn naar het eeuwige licht. Veel mensen hebben er (daar) gemengde gevoelens bij, maar eigenlijk maakt het ook niet uit of het een teken van een overleden, geliefd persoon is of iets anders. Het is vaak ook maar net welke betekenis jezelf er aangeeft. Misschien sta je op het punt om iets in je leven te veranderen of sta je voor een moeilijke beslissing. Vlinders kunnen je net dat laatste zetje geven om het wel (of juist niet) te doen. Witte vlinders staan voor: stilte, waarheid, reinheid en liefde. Ze zijn met z’n drieën gekomen om je te helpen en laten je zien dat ze bij je in de buurt zijn. Geniet ervan.

     /   Reply  / 
 4. edu

  ik stond op 8 juli planten water te geven. mijn achterdeur stond open, en ik stond in voordeur planten water te geven komen 2 grote zwarte vlinders van de achterdeur samen vast voordeur uit. ze waren groot.en wilden weer binnen vliegen heb ze met waterweggejaagd en ik riep daarna goed beschermd ons / wat zou dat betekenen. ik ben neef pas plots door verdrinking verloren ik kan het nog niet los laten, of wat heeft deze vlinders te maken, nooit meegemaakt van de achterdeur rechtstreeks naar de voordeur.

    /   Reply  / 
  1. Suzanne Grijpink Auteur

   Lieve Edu,
   Een zwarte vlinder staat doorgaans voor het brengen van slecht nieuws. In jouw geval is het net even anders. Ze laten je zien dat je in rouw bent en dat is goed. Neem je tijd en krop het niet op.Je hoeft ze niet weg te jagen. Het is een manier om te laten zien dat jouw neef in goed gezelschap is van een andere dierbare. Je moet het zien als een boodschap van boven. Wees er niet bang voor, maar koester juist dit soort mooie momenten. Wanneer een vlinder opvalt door zijn afwijkende gedrag dan kun je er zeker van zijn dat het een boodschap is. Niet negatief in dit geval. Ik wens je enorm veel kracht voor de komende tijd.

     /   Reply  / 
 5. Nel Aloserij

  ik ben in de tuin aan het werk er blijf een klein blauw vlindertje rond mij vliegen.
  Ik heb nog nooit zo n lief klein vlindertje gezien ?????

    /   Reply  / 
  1. Suzanne Grijpink Auteur

   Blauw staat voor reinheid en bescherming tegen boze invloeden, maar ook voor goddelijkheid, onschuld, melancholie en trouw. Een blauwe vlinder laat wensen in vervulling gaan en brengt geluk en voorspoed. Het is een teken van leven. Blauwe vlinders staan ook voor zorgeloosheid en verandering.

     /   Reply  / 
 6. Wendy

  Sins paar weken vliegt er steeds een vlinder om mij heen. Een zwart met oranje. En een stukje van zijn vleugel is kapot. Dat laatste denk ik wel te verklaren. Het is een keer bij mij in huis gevlogen en heb het met een glas en stukje papier gevangen. En buiten vrij gelaten. Nu heb ik 4 weken gelden een miskraam gehad. En lijkt nu wel of dat zieltje die vlinder is geworden. En steets om mij heen wilt zijn. Het vloog ook een keer in de haren van mijn moeder en ging dag later heel dicht op tafel zitten bij mijn schoonmoeder. Als of het zich voor wilde stellen. Klopt mijn gevoel dan of niet.

    /   Reply  / 
 7. Suzanne Grijpink Auteur

  Lieve Wendy,
  Wat fijn dat je dit mag mee maken na zo’n droevig nieuws. Het is zeer waarschijnlijk dat je kleine lieverd zich op deze manier aan je laat zien. Geniet ervan. Het betekent ook dat het zieltje goed is aangekomen en er over wordt gewaakt. Sterkte voor de komende tijd.

    /   Reply  / 
 8. Lisa

  Afgelopen 3 dagen hebben wij steeds een oranje zwarte vlinder in huis. Elke avond vangen wij hem en doen we hem weer na buiten maar de vlinder komt steeds terug

    /   Reply  / 
 9. Astrid

  Er zijn recent juist 2 donkere vlinders op me afgestormd uit het niets in een paar maanden tijd en verschillende plekken. De laatste was vandaag voor de deur, ik ben bijna 2 jaar gelden mijn man kwijt geraakt en kan er nog steeds niet echt mee omgaan door alle drama er omheen kan ik het geen plek geven.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>