Vlinders hebben meerdere symbolische betekenissen…

Ik heb er al een keer eerder over geschreven en ook toen al zei ik dat een vlinder meerdere (symbolische) betekenissen heeft. In het algemeen kun  je zeggen dat een vlinder symbool staat voor de kortstondigheid van het leven. Dit door zijn teerheid en korte levensduur.

Je komt ze overal tegen; vlinders. Niet alleen als afbeelding, maar ook als symbool of in verhalen. Misschien komt dat wel doordat in veel culturen de vlinder met symboliek omgeven is. Een vlinder kan symbool staan voor gedaanteverandering en schoonheid, maar ook voor de vergankelijkheid van de vreugde en de kortstondigheid van het leven. Voor Egyptenaren  stonden ( in het verleden) vlinders symbool voor geluk en de Azteken zagen in vlinders zielen van gestorven strijdmakkers. In China kom je regelmatig vlinders van jade tegen. Deze afbeeldingen staan beter bekend als liefdessymbool. En voor de Grieken geldt dat  als uit een cocon een vlinder kruipt ergens iemand wordt geboren. Ook is er een indianenstam in Noord Amerika waar de vlinder symbool staat voor vruchtbaarheid  en de vlinder ‘brenger’ van de zomer is.

Een vlinder is daarmee missiën wel het meest bijzondere insect in zijn soort. Begonnen als rups en uitgegroeid toch prachtige vlinder waarbij schoonheid en vergankelijkheid hand in hand samengaan.  Niets is eeuwig en dingen (rups-vlinder) kunnen altijd in iets positiefs veranderen. Deze symbolische overgang zie je overal terugkomen. In Japan staat deze transformatie voor de overgang van jong meisje naar een volwassene vrouw. De allermooiste betekenis blijft voor mij dat vlinders boodschappers zijn van boven. De vlinder bezit de kracht van een wervelwind. Het diertje staat voor reïncarnatie, transformatie, schoonheid, vreugde en vrijheid. De vlinder vertelt je dat je kunt zijn wie je wilt zijn (bron en foto’s internet).

Lees ook:Verschijnt er een vlinder dan komt er een transformatie aan
Lees ook:Leer meer over vlinders…
Lees ook:Ga zelf eens vlinders spotten…
Lees ook:Nieuw vlindersoort ontdekt…
Lees ook:Oudste fossielen van motten en vlinders ontdekt…

24 Reacties // Reageer

24 thoughts on “Vlinders hebben meerdere symbolische betekenissen…

 1. Anna Snel

  Een pauw verscheen begin november 2016 in mijn huis en kwam me vertellen, dat mijn moeder zou gaan overlijden.

    /   Reply  / 
 2. Suzanne Grijpink Auteur

  Wat moet dat een mooie (bijzondere) ervaring geweest zijn Anna.

    /   Reply  / 
 3. Peters

  We hebben sinds een paar weken witte vlinders in ons tuintje,iedere dag,de hel dag door. Schitterend maar vraag me af wat ze me willen vertellen of waarom ze hier zijn? Het zijn er 3 en we hebben ze nog nooit hier gehad. Kan iemand het me uitleggen?

    /   Reply  / 
  1. Suzanne Grijpink Auteur

   Lieve Peters,

   Vlinders zijn bijzondere wezens en kunnen soms onverwachte dingen doen. Opeens verschijnen, een stukje met je mee vliegen of op je schouder of hand landen. Het zijn magische wezens die totaal geen kwaad in de zin hebben. Een vlinder is het symbool van: schoonheid, vergankelijkheid, onsterfelijkheid, wedergeboorte of gedaanteverwisseling. Ik weet niet wat in jouw geval precies de drie witte vlinders betekenen. Het is wel mooi om te zien dat ze iets met je doen. Meestal zijn witte vlinders een groet van een dierbare(n) om te zeggen dat ze goed zijn aangekomen en op weg zijn naar het eeuwige licht. Veel mensen hebben er (daar) gemengde gevoelens bij, maar eigenlijk maakt het ook niet uit of het een teken van een overleden, geliefd persoon is of iets anders. Het is vaak ook maar net welke betekenis jezelf er aangeeft. Misschien sta je op het punt om iets in je leven te veranderen of sta je voor een moeilijke beslissing. Vlinders kunnen je net dat laatste zetje geven om het wel (of juist niet) te doen. Witte vlinders staan voor: stilte, waarheid, reinheid en liefde. Ze zijn met z’n drieën gekomen om je te helpen en laten je zien dat ze bij je in de buurt zijn. Geniet ervan.

     /   Reply  / 
 4. edu

  ik stond op 8 juli planten water te geven. mijn achterdeur stond open, en ik stond in voordeur planten water te geven komen 2 grote zwarte vlinders van de achterdeur samen vast voordeur uit. ze waren groot.en wilden weer binnen vliegen heb ze met waterweggejaagd en ik riep daarna goed beschermd ons / wat zou dat betekenen. ik ben neef pas plots door verdrinking verloren ik kan het nog niet los laten, of wat heeft deze vlinders te maken, nooit meegemaakt van de achterdeur rechtstreeks naar de voordeur.

    /   Reply  / 
  1. Suzanne Grijpink Auteur

   Lieve Edu,
   Een zwarte vlinder staat doorgaans voor het brengen van slecht nieuws. In jouw geval is het net even anders. Ze laten je zien dat je in rouw bent en dat is goed. Neem je tijd en krop het niet op.Je hoeft ze niet weg te jagen. Het is een manier om te laten zien dat jouw neef in goed gezelschap is van een andere dierbare. Je moet het zien als een boodschap van boven. Wees er niet bang voor, maar koester juist dit soort mooie momenten. Wanneer een vlinder opvalt door zijn afwijkende gedrag dan kun je er zeker van zijn dat het een boodschap is. Niet negatief in dit geval. Ik wens je enorm veel kracht voor de komende tijd.

     /   Reply  / 
 5. Nel Aloserij

  ik ben in de tuin aan het werk er blijf een klein blauw vlindertje rond mij vliegen.
  Ik heb nog nooit zo n lief klein vlindertje gezien ?????

    /   Reply  / 
  1. Suzanne Grijpink Auteur

   Blauw staat voor reinheid en bescherming tegen boze invloeden, maar ook voor goddelijkheid, onschuld, melancholie en trouw. Een blauwe vlinder laat wensen in vervulling gaan en brengt geluk en voorspoed. Het is een teken van leven. Blauwe vlinders staan ook voor zorgeloosheid en verandering.

     /   Reply  / 
 6. Wendy

  Sins paar weken vliegt er steeds een vlinder om mij heen. Een zwart met oranje. En een stukje van zijn vleugel is kapot. Dat laatste denk ik wel te verklaren. Het is een keer bij mij in huis gevlogen en heb het met een glas en stukje papier gevangen. En buiten vrij gelaten. Nu heb ik 4 weken gelden een miskraam gehad. En lijkt nu wel of dat zieltje die vlinder is geworden. En steets om mij heen wilt zijn. Het vloog ook een keer in de haren van mijn moeder en ging dag later heel dicht op tafel zitten bij mijn schoonmoeder. Als of het zich voor wilde stellen. Klopt mijn gevoel dan of niet.

    /   Reply  / 
 7. Suzanne Grijpink Auteur

  Lieve Wendy,
  Wat fijn dat je dit mag mee maken na zo’n droevig nieuws. Het is zeer waarschijnlijk dat je kleine lieverd zich op deze manier aan je laat zien. Geniet ervan. Het betekent ook dat het zieltje goed is aangekomen en er over wordt gewaakt. Sterkte voor de komende tijd.

    /   Reply  / 
 8. Lisa

  Afgelopen 3 dagen hebben wij steeds een oranje zwarte vlinder in huis. Elke avond vangen wij hem en doen we hem weer na buiten maar de vlinder komt steeds terug

    /   Reply  / 
 9. Astrid

  Er zijn recent juist 2 donkere vlinders op me afgestormd uit het niets in een paar maanden tijd en verschillende plekken. De laatste was vandaag voor de deur, ik ben bijna 2 jaar gelden mijn man kwijt geraakt en kan er nog steeds niet echt mee omgaan door alle drama er omheen kan ik het geen plek geven.

    /   Reply  / 
 10. Jannie

  Ik zie mijn bericht nog steeds niet? Nog maar eens dan…

  Vijf jaar geleden is mijn schoonvader overleden. Wij wonen nu in het ouderlijk huis van mijn man. Een aantal weken geleden zat er op de slaapkamer waar mijn man vroeger heeft geslapen een zwarte vlinder. In eerste instantie dacht ik dat hij dood was. De vlinder gaf mij een goed gevoel. Ik had het gevoel dat mijn schoonvader hiermee wou zeggen: het is goed dat jullie hier nu wonen… De zwarte vlinder heeft er een week of twee gezeten. Toen was hij weg.

  Nu is vorige week mijn eigen vader overleden. Met hem heb ik sinds mijn jeugd (minstens 25 jaar) geen contact gehad. Ik was erg bang voor hem… Via via hoorde ik van zijn ziek zijn en overlijden. Waarschijnlijk was gisteren of is vandaag de begrafenis. Tuurlijk heeft dit mij de afgelopen weken bezig gehouden… Leven en dood, gezondheid, geluk, etc… Toen we gisteravond op bed gingen zat er opeens een zwarte vlinder (met stof aan zich) op onze huidige slaapkamer. Was ik een aantal weken geleden nog blij met een zwarte vlinder, nu kreeg ik angst… Heeft deze te maken met mijn overleden vader? Moet ik angstig zijn omdat zwarte vlinders vaak te maken hebben met ziekte/dood?

    /   Reply  / 
  1. Suzanne Grijpink Auteur

   Ik kom er morgen, maandag op terug, maar geen reden op angst te hebben of bang te zijn. Dat wil ik je alvast wel doorgeven. ‘Geniet’ van je zondag…wat ik ermee wil zeggen ..is ontspan.

     /   Reply  / 
   1. Jannie

    Dank alvast! Ik heb ondertussen gezien dat het een prachtige dagpauwoog is! Hij zit er nog steeds…

      /   Reply  / 
    1. Suzanne Grijpink Auteur

     Dagpauwoog:
     De vlinder, symbool van gratie, schoonheid en de ziel.
     De vlinder, symbool van verliefdheid, vreugdedans en zomer.
     De vlinder, symbool van lichtzinnig, onbezorgd zijn en vrijheid.
     Maar ook voor de vergankelijkheid van vreugde.

     Deze vlinder is hoogstwaarschijnlijk een groet van overledene die heb je gekend. Hij zit er waarschijnlijk zolang omdat hij er zeker van wilt zijn dat je hem hebt gezien. Als een vlinder opvalt, is dat meestal niet voor niets. Het zijn ‘boodschappers’ die je vaak bewust willen maken van iets. Vaak zijn vlinders ook tekens van overleden dierbaren.
     Een dagpauwoog heeft vier prachtige ‘ogen’ om zijn vijand af te schudden. Het kan heel goed zij dat deze vlinder je wilt waarschuwen voor iets of iemand. Misschien maakt iets of iemand je onzeker. Dan kan je gauw geneigd zijn om je hoofd (als het ware) te buigen. Niet doen en ook helemaal niet nodig. Deze vlinder toont je dat je trots mag zij op wie je bent en dat je niet moet twijfelen aan jezelf. Hoofd omhoog, kop in de wind. Je mag er zijn en laat de anderen maar denken wat ze willen. Het gaat om wat jij wilt en voelt. Sta achter de keuzes die je maakt of hebt gemaakt en laat je niet van de wijs brengen door anderen.
     Deze vlinder laat je ook zien dat je alert moet zijn. Ga op je gevoel af als je een bepaalde situatie moet inschatten en blijf realistisch. Dit kun je (dus) bereiken door dichtbij jezelf te blijven. Als je het moeilijk vindt, moet je maar bedenken dat je gesteund wordt door ‘daarboven’. Je kan en mag hen (engelen) altijd om hulp vragen als je ergens moeite mee hebt. Vertrouw er maar op dat dicht bij jezelf blijven de weg is om je doel te bereiken.

     Ik hoor wel als je nog meer wilt weten.

     Groet,

     Suzanne

       /   Reply  / 
     1. Jannie

      Dank Suzanne! Ik vraag de engelen regelmatig om hulp te laatste tijd. Ik ben hier pas een aantal maanden mee bekend… Ik heb hen ook gevraagd mijn vader te begeleiden naar het hiernamaals. De laatste maanden (en nu vooral de laatste weken/dagen) ben ik vaak onzeker, leven/dood, heb ik alles wel goed gedaan, etc… Fijn dat de vlinder juist een mooie betekenis heeft! Dank!

        /  
     2. Suzanne Grijpink Auteur

      Lieve Jannie, heel graag gedaan. Sterkte voor de komende tijd en mooi om te lezen hoe je er in staat…

        /  
  2. Suzanne Grijpink Auteur

   Een vlinder is doorgaans onschuldig. Meestal komt hij je een boodschap brengen en vliegt dan weer weg. Van een zwarte vlinder wordt gezegd dat ze slecht nieuws komen brengen. Je weet inmiddels al dat je vader is overleden. Ik heb eerder het gevoel dat hij je een boodschap komt brengen. Zie dat niet meteen als iets negatiefs. Ik snap dat je de reden ervan wilt weten. Heb je de afgelopen tijd heldere dromen gehad die je kunt onthouden? Misschien valt daar iets aan af te leiden. Kijk of je via een droom een boodschap krijgt. Is het iets waar je niets mee te maken wilt hebben? Of komt de vlinder terug? Zeg dat je hem hebt gezien en verzoek hem vriendelijk om weg te gaan. In de meeste gevallen vliegt de vlinder een rondje door het huis en vliegt daarna naar buiten. Omdat je nu een periode doormaakt waar je veel nadenkt over leven en dood, is het heel logisch dat je misschien wat ‘angstiger’ bent bij het zien van een zwarte vlinder. Dat is echt niet nodig. Nogmaals zeg tegen de vlinder dat hij je is opgevallen en laat het los.

     /   Reply  / 
 11. Christy

  Ik zag een paar week geleden opeens in de woonkamer een dagpauwvlinder bij me langs vliegen. En heb hem naar buiten laten vliegen. De komende 7 dagen elke dag een motvlinder of tje bij me langs vliegen. En gisteren weer. Wat betekend zo iets.

    /   Reply  / 
  1. Suzanne Grijpink Auteur

   Lieve Christy,

   Het komt best wel vaak voor dat je een bepaalde periode een bepaald dier tegenkomt. Meestal is dit dan je totemdier. Alhoewel een nachtvlinder niet tot die lijst behoort, wil dat niet zeggen dat hij jou voor een bepaalde periode begeleidt. Een vlinder staat voor: transformatie, creativiteit, overbrugging, vreugdedans, persoonlijke groei en ontwikkeling van de ziel. Bij een mot denken veel mensen aan iets ‘negatiefs’.. dat is niet zo. Meestal laat deze vlinder je zien dat je misschien ‘bang’ bent om bepaalde stappen te ondernemen. Misschien zie je ergens tegen op of vind je het moeilijk om van bepaalde zaken afstand te nemen. Toch is de tijd daar. Luister goed naar je innerlijke stem (intuïtie) en vertrouw daarop. Laat angst je niet leiden want het is tijd dat je je persoonlijke ontwikkelt zodat je een nieuwe periode kunt ingaan. Luister niet te veel naar de goede bedoelingen van anderen. Je weet zelf het beste wat goed voor jou is. Dat kan best moeilijk zijn, maar ieder einde is een nieuwe begin. Of als je de ene deur sluit, gaat er een ander open. De dagpauwoog laat je zien dat je niet alleen bent op deze reis, maar dat je wordt gesteund door iemand daarboven. Roep gerust deze hulp in. Je hoeft namelijk niet alles alleen te doen. Doe ook eens een stapje terug en denk aan jezelf. Misschien ‘hol’ je te hard. Blijf dichtbij jezelf om je doel te bereiken.

   Warme groet,

   Suzanne

     /   Reply  / 
 12. Suzanne Grijpink Auteur

  Kom maandag op je vraag terug Christy

    /   Reply  / 
 13. Jolanda

  Ik had al paar nachten slecht geslapen . Gisteren morgen dacht ik ga fff nog uurtje op bed liggen. Toen ik op bed lag zag ik een dagpauwvlinder bij het raam zitten . Zo bijzonder!! Wat betekent dat?

    /   Reply  / 
  1. Suzanne Grijpink Auteur

   Waarschijnlijk is het een groet van iemand die je dierbaar is. Wat een mooie ervaring moet dat zijn geweest. Heb je hem goed bekeken? Soms lijkt het haast of vlinders dansen. Hun leven is kort. Haal eruit wat er inzit.Deze vlinder wil je laten zien dat je niet alles te serieus moet nemen in het leven. Geniet van de dingen die je doet…en doe je dat al…hou dat dan zeker vast. Ooit hoorde ik ergens dat als er een vlinder verschijnt je af moet vragen hoeveel of hoe weinig vreugde je in je leven ervaart. Sta je voor een verandering. Wees niet bang. Alle verandering is goed. Enjoy life..is wat deze vlinder tegen je wilt zeggen.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>