Vlinders hebben meerdere symbolische betekenissen…

Ik heb er al een keer eerder over geschreven en ook toen al zei ik dat een vlinder meerdere (symbolische) betekenissen heeft. In het algemeen kun  je zeggen dat een vlinder symbool staat voor de kortstondigheid van het leven. Dit door zijn teerheid en korte levensduur.

1

Je komt ze overal tegen; vlinders. Niet alleen als afbeelding, maar ook als symbool of in verhalen. Misschien komt dat wel doordat in veel culturen de vlinder met symboliek omgeven is. Een vlinder kan symbool staan voor gedaanteverandering en schoonheid, maar ook voor de vergankelijkheid van de vreugde en de kortstondigheid van het leven. Voor Egyptenaren  stonden ( in het verleden) vlinders symbool voor geluk en de Azteken zagen in vlinders zielen van gestorven strijdmakkers. In China kom je regelmatig vlinders van jade tegen. Deze afbeeldingen staan beter bekend als liefdessymbool. En voor de Grieken geldt dat  als uit een cocon een vlinder kruipt ergens iemand wordt geboren. Ook is er een indianenstam in Noord Amerika waar de vlinder symbool staat voor vruchtbaarheid  en de vlinder ‘brenger’ van de zomer is.

2

Een vlinder is daarmee missiën wel het meest bijzondere insect in zijn soort. Begonnen als rups en uitgegroeid toch prachtige vlinder waarbij schoonheid en vergankelijkheid hand in hand samengaan.  Niets is eeuwig en dingen (rups-vlinder) kunnen altijd in iets positiefs veranderen. Deze symbolische overgang zie je overal terugkomen. In Japan staat deze transformatie voor de overgang van jong meisje naar een volwassene vrouw. De allermooiste betekenis blijft voor mij dat vlinders boodschappers zijn van boven. De vlinder bezit de kracht van een wervelwind. Het diertje staat voor reïncarnatie, transformatie, schoonheid, vreugde en vrijheid. De vlinder vertelt je dat je kunt zijn wie je wilt zijn (bron en foto’s internet).

Lees ook:Verschijnt er een vlinder dan komt er een transformatie aan
Lees ook:Leer meer over vlinders…
Lees ook:Nieuw vlindersoort ontdekt…
Lees ook:Wat hangen we zoal in paastakken…
Lees ook:Heel Japan staat in bloei…

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vlinders hebben meerdere symbolische betekenissen…

  1. Anna Snel

    Een pauw verscheen begin november 2016 in mijn huis en kwam me vertellen, dat mijn moeder zou gaan overlijden.

      /   Reply  / 
  2. Suzanne Grijpink Auteur

    Wat moet dat een mooie (bijzondere) ervaring geweest zijn Anna.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>