Hebben we onze skills van de apen…

Kapucijnapen in Brazilië gebruiken al honderden jaren stenen als werktuigen, zo blijkt uit een nieuwe studie.   Als de apen een cashewnoot willen eten, plaatsen ze de noot op een steen die als een aanbeeld fungeert. Vervolgens slaan ze de cashewnoot met een andere steen kapot (bron Nu.nl).

Uit opgravingen blijkt dat de apen deze techniek met stenen werktuigen al zeker zeshonderd  jaar gebruiken en mogelijk mensen hebben geïnspireerd om hetzelfde te doen. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. De archeologen van de Universiteit van Oxford kwamen tot hun bevindingen door kapucijnapen te observeren in het natuurpark Serra da Capivara in het noordoosten van Brazilië. Eerst brachten de onderzoekers in kaart op welke plekken rond cashewbomen de apen noten open sloegen met stenen. Ook keken ze welke kenmerken de stenen hadden die de dieren gebruikten als hamer en aanbeeld. Vervolgens verrichtten de wetenschappers opgravingen tot 0.7 meter diepte op plekken waar veel cashewbomen groeiden. Bij dit onderzoek vonden ze 69 stenen die waarschijnlijk in het verleden als werktuig zijn gebruikt door kapucijnapen. De oudste stenen zijn 600 tot 700 jaar oud.

Hoofdonderzoeker Michael Haslam vermoedt dat kapucijnapen in Brazilië al zeker honderd generaties lang stenen gebruiken om cashewnoten te openen. Volgens hem is het niet ondenkbaar dat mensen in de prehistorie de techniek hebben afgekeken van apen. “De eerste mensen die in dit gebied in Brazilië arriveerden, leerden mogelijk over cashewnoten door te kijken hoe de apen dit voedsel openden en opaten”, aldus Haslam op nieuwssite EurekAlert (foto’s internet).

Lees ook:Zullen we ooit mensen (kunnen) klonen…
Lees ook:Meer inzicht door ‘Stenen vertellen’. Heb jij al een kaart gelegd…
Lees ook:Andesgebergte al zevenduizend jaar geleden bewoond…
Lees ook:Wie goed is voor zijn stenen, zal daar zeker profijt van hebben
Lees ook:DNA Neanderthalers gevonden in grotpuin…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>