Wat doet de volle maan met je…

Is het (bijna) volle maan? Dan zou je dit wel eens kunnen merken op vlakken als: gezondheid, gedrag en psychologie. Klopt dat wel? Er is al heel wat onderzoek  naar de vermeende relatie tussen de maancyclus en de menselijke biologie of het menselijke gedrag gedaan, maar tot nu toe is er geen overtuigend (wetenschappelijk) bewijs van enige invloed gevonden. Natuurlijk wil dat niet alles zeggen.

Slaap je slechter? Volgens sommige studies zouden we tijdens volle maan tot twintig minuten minder slapen dan normaal. Ook hebben we meer tijd nodig om in slaap te vallen. Dat herken ik wel. Als ik eindelijk in slaap val, droom ik een stuk onrustiger. Uit onderzoek blijkt dat de hersenactiviteit, die geassocieerd is met diepe slaap, afneemt bij volle maan. Sommige mensen hebben tijdens volle maan minder melatonine in de hersenen.. Dat is een hormoon dat ons slaap-waakritme reguleert.

Dat er bij volle maan meer kinderen geboren worden, is bijgeloof. In de geboortestatistieken is daar niets van te merken. De maan heeft geen enkele invloed op het ogenblik van de geboorten. Dat geldt ook voor mensen die rondlopen met zelfmoordplannen. Er is nog steeds geen verband die aantoont dat er daadwerkelijk meer mensen zelfmoord plegen als het volle maan is. Daar vallen ook zelfmoordpogingen onder. Wat ik wel heel interessant vind, is dat uit onderzoeken blijkt dat er mogelijk een verband kan zijn tussen volle maan en mensen met een psychische aandoening. Vooral de groep schizofrene patiënten springen er uit. Of mensen met epilepsie meer aanvallen hebben met volle maan is niet bekend. Het zou volgens de onderzoekers eerder met de helderheid van de nacht te maken hebben. Wat is jullie ervaring met volle maan? (bron en foto’s internet).

Lees ook:Het is weer bijna volle maan…
Lees ook:Volle maan januari: de ‘maan van de langste nacht’
Lees ook:De invloeden van volle maan op mens en dier
Lees ook:Volle maan; terugblik op afgelopen jaar…
Lees ook:Supermaan gaat de aarde doen trillen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wat doet de volle maan met je…

  1. Bas

    Het zit tussen de oren denk ik. Ik slaap met volle maan net zo als op nachten zonder volle maan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>