Eeuwenoude traditie Hartjesdag voortgezet…

Van zaterdag 13 tot en met maandag 15 augustus vinden op de Zeedijk de Hartjesdagen plaats (bron Beleven.org). Met deze Hartjesdagen (derde weekend van augustus) wordt de eeuwenoude traditie van Hartjesdag voortgezet.

Hartjesdag was een feestdag die op de derde maandag in augustus in Haarlem en Bloemendaal werd gehouden, en in delen van Amsterdam, met name rond het Haarlemmerplein, in de Jordaan, en in de Dapperbuurt. Tegenwoordig zijn de Hartjesdagen in het weekend ervoor (beginnend op vrijdagavond met een feest georganiseerd door de horeca) in de Amsterdamse binnenstad (omgeving van de Zeedijk). Vooral door de homoseksuelen van Amsterdam wordt het uitbundig gevierd met verkleedpartijen, waarbij de meest origineel verklede man en meest origineel verklede vrouw worden gekozen.

Voor de oorsprong van de Hartjesdagen gaan we terug naar de middeleeuwen. Het ‘gewone’ volk kreeg in de bossen rondom Haarlem één keer per jaar, op de derde maandag in augustus, toestemming van de landeigenaar om op de hertjes te jagen. De buit werd mee naar huis genomen en aan grote spitten gebraden. Het feestmaal werd onder het genot van vele pullen bier verorberd en daarna gaf men zich over aan zang en dans. Langzamerhand zakte het festijn af in de richting van Amsterdam en kreeg in de loop van de tijd een steeds meer carnavalesk karakter. Vooral in de Jordaan, de Haarlemmerbuurt en op de Zeedijk werd Hartjesdag hartstochtelijk gevierd.

Het was een feest van vrijheid en blijheid. Oudere buurtbewoners kunnen zich nog herinneren hoe een bonte stoet van verklede mensen al dansend en zingend over de Zeedijk en de Warmoesstraat naar de Dam trokken en weer terug. Voor de kinderen was het ook feest. De meisjes kregen een matrozenpakje aan en de jongens een jurk. In 1942 verboden de Duitsers de viering van Hartjesdagen dat leek het einde in te luiden van deze eeuwenoude traditie (stichtinghartjesdagen.nl).

Lees ook:Hartjesdag; hertenvlees en pullen bier…
Lees ook:Mitaartut in Groenland…
Lees ook:Vandaag is het Verloren maandag…
Lees ook:Het spook van de Zeedijk…
Lees ook:Familie neemt afscheid van Bolle Jan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>