Bewustzijn functioneert goed in extreme omstandigheden…

Als het bewustzijn in je brein verstopt zit, zou je verwachten dat het bewustzijn minder goed functioneert als het brein beschadigd is. Uit onderzoek blijkt echter dat het bewustzijn in extreme omstandigheden, bijvoorbeeld op het randje van leven en dood, goed of zelfs beter functioneert dan normaal (bron NineforNews).

Dit wijst erop dat het bewustzijn los van het brein functioneert. Professor Alexander Batthyany van de Universiteit van Wenen heeft duizenden bijna-doodervaringen bestudeerd. Hoe zwaarder het letsel, hoe beter mensen konden waarnemen, aldus de hoogleraar. In 2007 bleek uit een studie dat ruim de helft van de mensen die een bijna-doodervaring hadden meegemaakt, scherper kon waarnemen. Uit een ander onderzoek bleek dat 74 procent van die mensen zich meer bewust en alerter was. Enkele opmerkingen:  “Ik voelde me extreem bewust, totaal aanwezig, scherp en gefocust,” zei één van hen.  “Het was alsof ik half sliep toen ik nog leefde en helemaal wakker was nadat ik was doodverklaard. Ik voelde me vrij en was blij dat ik van mijn lichaam af was,” zei iemand anders.

Batthyany heeft ook onderzoek gedaan naar terminale helderheid bij Alzheimerpatiënten. Sommige zwaar demente mensen kunnen vlak voor hun dood nog volkomen helder worden en dierbaren weer herkennen. Daarnaast zeiden veel blinde mensen dat ze konden zien tijdens hun bijna-doodervaringen. Dit is onder meer bestudeerd door Kenneth Ring van de Universiteit van Connecticut.Sommige wetenschappers menen dat bijna-doodervaringen hallucinaties zijn die worden voortgebracht door lichamelijke processen. Het onderzoek van dr. Batthyany suggereert echter dat het complexe ervaringen zijn waar veel meer bij komt kijken. Hij concludeerde dat het bewustzijn soms actief kan blijven op momenten dat er geen elektrische activiteit in het brein is. Zijn studie is gepubliceerd in het Journal of Near-Death Studies (Epoch Times, foto’s internet).

Lees ook:Bewustzijn blijft voortbestaan…
Lees ook:Hoe ervaar je het hiernamaals…
Lees ook:“Ik kreeg alles mee wat om mij heen gebeurde…”
Lees ook:Is er ‘leven’ na de dood…
Lees ook:Nieuwe inzichten in het menselijk bewustzijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>