Robot bestaande uit zachte materialen…

Wie zich bij robots nog altijd een metalen skelet voorstelt, loopt al enkele evoluties achter. Wetenschappers in de robotica zijn al jaren op zoek naar zachtere materialen dan de typische metalen of harde plastics. Harvard heeft nu een volledig autonome robot gebouwd die geen enkel ‘hard’ onderdeel bevat (bron www. datanews.knack.be).

2

Het resultaat is de  ‘Octobot’, die in het blad Nature  wordt beschreven door Robert Wood en Jennifer Lewis van het Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering. Het grootste deel van de robot werd met een 3D-printer gemaakt en daarna voorzien van elementen die voor aandrijving en besturing moeten zorgen. De octopus draait op waterstofperoxide en beweegt door vloeistoffen naar verschillende ledematen te duwen. Geen echt complexe robot, dus, maar wel de eerste autonome, zachte robot van dit type. Een volgende versie zou zelf kunnen zwemmen en reageren op objecten in de omgeving.

1

De makers denken dit soort robots later te kunnen inzetten voor bijvoorbeeld. reddingsoperaties op zee. Zachte robots zijn gewild omdat ze beter werken in nabije omgeving van mensen. Denk bijvoorbeeld aan therapeutische of medische robots, die een pak aangenamer aanvoelen als er geen Terminator inzit.

Lees ook:De robotrevolutie is begonnen…
Lees ook:Sophia de robot die knipoogt…
Lees ook:De robotrevolutie is begonnen…
Lees ook:Sneller dan een echte cheetah…
Lees ook:VanHaren en groetende robot…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>