‘Koninginnen van de Nijl’ in Rijksmuseum…

Vanaf 18 november in het Rijksmuseum in Leiden de tijdelijke tentoonstelling ‘Koninginnen van de Nijl’ te bewonderen. Over de rijkdom en macht van beroemde koninginnen uit het oude Egypte.

Koninginnen van de Nijl vertelt het bijzondere verhaal van de vrouwen van de Egyptische farao’s. Bezoekers zien ruim driehonderdvijftig topstukken, zoals zeldzame beelden, prachtige juwelen, luxe gebruiksvoorwerpen en unieke objecten uit de graftombe van de beroemde koningin Nefertari, waaronder het deksel van haar sarcofaag. Het grootste deel van de voorwerpen komt uit de collectie van het Museo Egizio in Turijn, het op één na grootste Egyptische museum ter wereld.

Koninginnen van de Nijl doet de rijkdom, intriges en de verering van koninklijke dames in het oude Egypte herleven. De tentoonstelling gaat specifiek over de koninginnen uit de periode 1500-1000 voor Christus, die bekend staat als het ’Nieuwe Rijk’. Het oude Egypte bereikte toen het hoogtepunt van zijn macht. Farao’s waren heer en meester en werden als goden aanbeden. Ook hun koninginnen hadden een vorstelijke en goddelijke status. Ze bekleedden belangrijke religieuze functies en soms werden er speciale tempels voor ze gebouwd. Soms duurde de goddelijke status zelfs na hun dood voort.

Beroemde Egyptische koninginnen als Ahmose Nefertari, Hatsjepsoet, Teje, Nefertiti en Nefertari hadden grote politieke invloed, maar ze waren tegelijkertijd ook echtgenote. Een farao kon met vele vrouwen getrouwd zijn, maar slechts één mocht de titel ‘Grote koningin’ dragen. Zij had de dagelijkse leiding over de harem van het paleis, die soms uit honderden vrouwen bestond. Met kettingen, ringen, glazen parfumflesjes, beschilderde vazen en bronzen spiegels laat de tentoonstelling je kennismaken met het weelderige leven aan het Egyptische hof. Kijk voor meer informatie op de site: www.rmo.nl/koninginnen.

Lees ook:Goud; het wondermiddel om ziekte te verlichten…
Lees ook:Prachtige tentoonstelling over het eeuwige leven in hiernamaals…
Lees ook:Wereldberoemde Egyptische collectie met Krokodille mummie…
Lees ook:Top bijzonder obelisk gevonden…
Lees ook:Toetanchamon stierf aan malaria

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>