Het is weer (bijna) Halloween vanavond…

Natuurlijk is het vandaag, of beter gezegd vanavond, nog niet echt Halloween. Deze dag vindt officieel op de avond van 31 oktober plaats. Toch wordt het op vele plekken in Nederland vanavond gevierd.

Het woord ‘Halloween’ is afgeleid van ‘All Hallows even’, de dag voor ‘All Hallows Day’, ofwel Allerheiligen.  Halloween verwijst dus naar de avond van 31 oktober. De avond die vooraf gaat aan 1 november, beter bekend (bij ons) als ‘Allerheiligen’.  De Halloween tradities zouden voortkomen van de druïdes, die geloofden dat op die avond Saman, de ‘heer der doden’, dragers van boze geesten bij zich riep. De druïdes staken grote vuren in brand op Halloween, om deze boze geesten te verjagen.

Bij de Kelten was Halloween de laatste avond van het jaar. Deze avond werd beschouwd als een geschikte periode om de toekomst te voorspellen. De Kelten geloofden ook dat de geesten van de doden hun aardse huizen opnieuw opzochten op Halloween-avond. Nadat de Romeinen ‘Brittannië’ veroverden, voegden ze aan de Halloween-traditie elementen toe van het Romeinse oogstfestival dat op 1 november werd gevierd ter ere van Pomona, de godin van fruit en bomen.

Ierse en Schotse immigranten namen de traditie met zich mee naar Amerika. Daar werd Halloween met kinderlijk enthousiasme onthaald en uitgebreid tot een kinderfeest. Zo gingen kinderen, vaak als spook verkleed met een uitgesneden pompoenen (als lantaarns) langs huizen om snoep op te halen. Soms met de dreigende woorden ‘trick or treat’. In de jaren ‘80 begonnen ook de ‘volwassen’ Amerikanen mee te doen. Halloween is ook in Nederlands steeds populairder aan het worden. In veel steden kun je dan ook op een dag als deze Halloween vieren (foto’s internet).

Lees ook:Halloween mogelijk een Keltisch feest…
Lees ook:Op zoek naar levende lichamen…
Lees ook:Een pompoen om geesten te weren
Lees ook:Halloween
Lees ook:Halloween, Samhain, het verhaal achter de viering ervan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>