En het is weer Thanksgiving Day…

Thanksgivings Day is een belangrijke Amerikaanse nationale feestdag. Altijd de vierde donderdag van november. Traditioneel is dit de dag waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. De eerste Thanksgiving Day werd gevierd in 1621. In dat jaar verhuisde een groep Europeanen naar Amerika. In november hadden zij net hun allereerste oogst binnengehaald. Om dit te vieren organiseerden ze een groot feest om God te bedanken. Dat deden ze met veel eten.

Thanksgiving wordt vooral gevierd met de hele familie. Men legt grote afstanden af om bij elkaar te kunnen zijn. Omdat het in de VS op een donderdag valt, is het meestal zo dat werknemers ook vrijdags vrij krijgen, waardoor er een familiereünie van vier dagen wordt gevierd. Op deze dag eten de Amerikanen kalkoen, aardappels en taart, kijken sport en brengen tijd door met hun familie. Thanksgiving Day staat dus in het teken van het bedanken van God voor al zijn giften. Het begon in de 17e eeuw als oogstfeest dat door kolonisten en indianen is opgezet. Inmiddels is het uitgegroeid tot een familiefeest met verschillende tradities. In 1863 riep president Abraham Lincoln Thanksgiving Day uit tot nationale feestdag. Na de Amerikaanse Burgeroorlog werd het feest vooral ingezet als middel om een nationale identiteit te creëren. Pas in 1941 kwam vast te staan dat Thanksgiving Day op de vierde donderdag in november gevierd moest worden.

Waarom kalkoen op tafel..Vroeger was de kalkoen in Europa populair om  met kerstmis op tafel te zetten. Ook een feest waarbij veel gegeten werd. De mensen uit Europa, die naar Noord-Amerika verhuisden, namen daarom  kalkoenen mee. Dat bleek onnodig. In Amerika leefde een nog veel grotere soort kalkoen. Lekker veel vlees dus, moeten de kolonisten gedacht hebben. En daarom zijn ze kalkoen gaan eten op Thanksgiving. Bron internet.

Lees ook:Thanksgiving; kalkoen met zoete aardappel…
Lees ook:1 november: Allerheiligen
Lees ook:Kastanjes eten op Allerheiligen…
Lees ook:Een pompoen om geesten te weren
Lees ook:St. Patrick’s Day; vandaag eren we Naomh Pádraig…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>