Hoe bewijs je een paranormale gave?

 

Zoals in mijn eerste maandelijkse blog te lezen was, ben ik begonnen met wetenschappelijk voor-onderzoek naar paranormale verschijnselen (parapsychologie). Ik ben tevens begonnen met wekelijkse presentaties bij de paranormale beurs ‘Paraview’. De onderwerpen die ik dan uitlicht zijn de bijna-dood-ervaring, buiten zintuiglijke waarnemingen en het onderzoek naar mentaal mediumschap (channeling) . De presentaties zijn kleinschalig en daardoor erg intiem, aan het eind worden ervaringen met (soms zeer evidente) paranormale verschijnselen gedeeld. Interessant!

Ondertussen ben ik ook verheugd door een reactie op mijn blog. Jakob Bolk biedt mij voor 500 euro inleggeld een kans om te bewijzen dat er iemand “onder gecontroleerde tests zijn / haar paranormale gaven kan aantonen.“ Als dit lukt krijg ik van hem 10.000 euro! Ik wil dit aanbod graag gebruiken om meer te vertellen over paranormaal onderzoek.

Jakob bedoelt waarschijnlijk dat ik met iemand moet komen die op afstand voorwerpen kan laten bewegen/buigen/verplaatsen. Deze paranormale gave is tenslotte het makkelijkst aan te tonen. Maar hoe makkelijk is het eigenlijk om dit aan te tonen? Ten eerste, deze paranormale mensen zijn er niet veel, ze zijn erg moeilijk te vinden. Vervolgens hebben we nodig een universitair laboratorium, tevens (theoretisch) voorbereide wetenschappers, ook nog een ervaren mentalist/een googelaar/ magician als specialist, die kosten zo een paar duizend euro, de paranormale gaven moeten ten slotte vergeleken worden met hun trucs die dus met tegenzin uit de doeken zullen moeten worden gedaan. Daarnaast hebben we ook nodig vooraf getest materiaal wat verplaatst gaat worden (nog meer research), professionele camera’s etc. Hoewel het goed bedoeld is ben ik bang dat het flink wat meer dan 10.000 euro kost.

En dan heb je uiteindelijk, hopelijk, één gelukt experiment. Zal het daar bij blijven of verwachten we meer? Het is namelijk nogal wat om tegen de klassieke natuurkunde in te gaan. Vaak wordt er voor bijvoorbeeld gedachtelezen of voor onderzoek naar ‘toekomst voorspellen’ vele en vele herhalingen van het experiment verwacht. Uit de geschiedenis blijkt dat het niet snel genoeg is, we zijn ten slotte in het Westen allemaal uitgebreid opgeleid om in de natuurwetten te geloven. Eindelijk lijken we in de geschiedenis voorspelbare houvast te hebben gevonden. We zullen ons niet zo snel laten overtuigen dat er ook bovennatuurlijke verschijnselen zijn, hoewel die binnen de kwantumfysica alweer normaal-natuurlijk gevonden worden. Natuurkundigen staan ondertussen binnen vakgebieden van universiteiten bovenaan de lijst betreffende het geloof in paranormale verschijnselen. Lees hierover meer in het makkelijk te lezen boek Science and Psychic Phenomena van Chris Carter.

Maar goed, terug naar het goedkopere experiment van iemand die op afstand met gedachtekracht iets kan verplaatsen: Jakob heeft gelijk dat dit tot op heden nog niet overtuigend is gelukt. Er zijn wel geslaagde incidenten, bijvoorbeeld van de krachtige Jean Pierre Girard. Probleem is dat hij naast overtuigend bewijs te hebben geleverd, ook toegegeven heeft wel eens fraude te hebben toegepast. Hij had geld nodig, het lukt simpelweg niet altijd om die concentratie en flow te pakken, terwijl er wel altijd betalend publiek aanwezig is, ja daar ga je. Daarnaast ook te weinig getest dus geen structurele bewijsvoering. Maar wel een zeer geslaagd experiment in een gerenommeerd laboratorium. à https://www.youtube.com/watch?v=axHjnSjSPIQ

Dan kan ik nog beeldmateriaal delen van de in het Oosten getrainde Mirin Dajo, een sterke Fakir, nooit gepakt op fraude à https://www.youtube.com/watch?v=PEo7k07Y-6M

Mijn conclusie is vooralsnog, er lijkt wel degelijk wat mogelijk te zijn met gedachtekrachten, maar, de wetenschappers én de begaafde mensen met dit soort boven-materialistische krachten branden niet graag hun handen aan dit soort onvoorspelbaar onderzoek. En dan is er dus ook flink wat geld nodig om dit pittige onderzoek te steunen. En dat is er niet. Er is berekend dat het totale mondiale budget wat de laatste 150 jaar uitgegeven is aan onderzoek naar paranormale verschijnselen even hoog is als het bedrag om 2 maanden in de wereld onderzoek te doen naar reguliere psychologie.

Dus ik ben het eens dat het bewijs nog niet volledig overtuigend is maar die 10.000 die op tafel wordt gelegd zal daar niet veel aan veranderen. Sorry Jakob, er is veel meer budget nodig voordat we iets over waarheidsvinding binnen dit vakgebied kunnen concluderen. Volgende maand de nieuwe, lang onderzochte én geslaagde resultaten naar top-mediums.

Vincent van den Bijllaardt.

Nog geen website maar mail gerust: [email protected]

 

Lees ook:Spookhuizen, Kansas Aviation Museum, Wichita.
Lees ook:Link tussen geboortekenmerken en paranormale overtuigingen…
Lees ook:Waarom volgt paranormaal.blog het nieuws over Apeldoorn?
Lees ook:Wat doet de volle maan met je…
Lees ook:Wederom The World’s Biggest Eye Contact Experiment…

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Hoe bewijs je een paranormale gave?

 1. Suzanne Grijpink Auteur

  Lees zeker de blog van Vincent Bijllaardt ‘Hoe bewijs je een paranormale gave?’ En laat een reactie achter…..

    /   Reply  / 
 2. Bram

  Beste Suzanne,

  Ik vind je blog erg interessant. Ik denk echter dat het aantonen van parapsychologische verschijnselen, lastig als het is , ook dat het niet veel zal uitmaken. Daarmee bedoel ik dat sommige mensen, zoals Jakob, misschien wel zullen worden overtuigd, maar ik denk dat op groter niveau veel mensen hun eigen mening zullen behouden, en in hun eigen wereld/geloof zullen blijven. Net zoals dat vaak gaat met religie.
  Ik denk dat het gaat om eigen ervaringen. Als je met mediums contact heb gehad, of je heb paragnostische hulp ondergaan, dan kan je soms resultaten zien en er in gaan geloven.

    /   Reply  / 
  1. Suzanne Grijpink Auteur

   Dank Bram voor je reactie…een fijne aanvulling…

     /   Reply  / 
 3. Eva

  Hi Suzanne,

  Bijzondere blog schrijf je. Ik vind het altijd interessant om te lezen hoe mensen met paranormale gaven toch aan de ‘buitenwereld’ willen bewijzen dat zij écht paranormaal begaafd zijn. Het zou ook fantastisch zijn als dit lukt.
  Echter, ik ben ook toebedeeld met paranormale gaven, maar omdat veel mensen in mijn omgeving sceptisch reageren deel ik dit niet met iedereen. Eerst wilde ik deze mensen graag bewijzen dat ik daadwerkelijk paranormaal begaafd ben, maar tegenwoordig pak ik dit anders aan: ik blijf bij mezelf en laat mensen denken wat ze willen denken. De mensen die mij wel geloven kan ik helpen, en daar haal ik zoveel voldoening uit dat de rest mij er eigenlijk niet toe doet.
  Geeft mij enorm veel rust.

    /   Reply  / 
 4. Merijn

  Wat bijzonder om te lezen Suzanne! Heb je misschien ook tips hoe je je paranormale gaven beter kunt ontwikkelen?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>