Honden kunnen specifieke gebeurtenissen onthouden…

Een hond kan specifieke gebeurtenissen onthouden, zo blijkt uit een nieuwe studie.  Als het baasje van een hond op een stoel gaat staan, of bijvoorbeeld een paraplu aanraakt, kan het dier zich die gebeurtenis vaak een uur later nog herinneren. Dat wijst erop dat honden herinneringen op ongeveer dezelfde manier opslaan als mensen. Tot die conclusie komen Hongaarse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology (bron www.nu.nl).

Bij een experiment leerden de wetenschappers zeventien honden om een handeling van hun baasje te imiteren met alledaagse objecten, zoals een paraplu, of een stoel. Wanneer het baasje van één van de honden bijvoorbeeld op een stoel ging staan, klom het dier vlak daarna ook op de stoel. Als de eigenaar nadrukkelijk een paraplu aantikte, deed de hond daarna hetzelfde met één van zijn poten. In het tweede deel van het experiment werden de honden getraind om hun imitatiegedrag even uit te stellen. Nadat ze hadden gezien hoe hun baasje een handeling verrichte met een object, moesten ze op de grond gaan liggen.

Pas als hun baasje “doe het” riep, imiteerden de dieren de handeling. Soms kregen ze het commando na een minuut, soms pas na een uur. Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren.Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen. Ook dat wijst erop dat het geheugen van de dieren op dezelfde manier werkt. “Ik denk dat hondenbezitters al vermoedden dat honden zich specifieke gebeurtenissen uit het verleden kunnen herinneren”, aldus hoofdonderzoeker Claudia Fuguzza in de Britse krant The Guadian. “Dit onderzoek toont aan dat de herinneringen van onze honden niet simpelweg gebaseerd zijn op herhaling en beloningen”, verklaart ze op de nieuwssite Science Now.

Lees ook:Hond noemt zijn baas ”Mein Fuhrer”
Lees ook:Hoe gromt jouw hond…
Lees ook:Honden inzetten als terrorist
Lees ook:Mijn kat ziet dingen die ik niet zie
Lees ook:Meer van je hond houden…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>