En we vieren weer Sinterklaas vanavond…

We vieren met Sinterklaas het leven van Sint-Nicolaas. Volgens sommigen is Sint-Nicolaas op 6 december overleden. Omdat Sint-Nicolaas erg vrijgevig was is het traditie om de dag voor zijn sterfdag, 5 december, cadeautjes te geven (bronwww.feestdagen-nederland.nl).

Sint-Nicolaas werd waarschijnlijk rond het jaar 270 geboren. Zijn geboorteplaats is niet in Spanje, maar in klein-Aziƫ, in het plaatsje Patras. Rond het jaar 300 werd hij bisschop van Myra. De legende gaat dat Sint-Nicolaas zijn dorp behoedde van een hongersnood. Een andere legende van Sint-Nicolaas is dat hij zakjes goud door de ramen van armen gooide. In 1087 werd Sint-Nicolaas herbegraven in Bari, dit ligt in Italiƫ, destijds een kolonie van Spanje. Waarschijnlijk komt daar het verhaal vandaan dat Sinterklaas uit Spanje komt. Sint-Nicolaas wilde ook nooit gezien worden als een gulle gever en daarom geeft Sinterklaas zijn cadeautjes altijd op een mysterieuze wijze, bijvoorbeeld door de schoorsteen.

Sinterklaas heeft erg veel tradities bijvoorbeeld het schoen zetten, pakjesavond en sinterklaasoptochten. Het schoen zetten wordt al een lange tijd gedaan, zeker vanaf de vijftiende eeuw. Al vanaf 1427 worden er in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht schoenen gezet. De armen zette dan de schoenen en de rijken legden hier iets in. Later werd het schoenen zetten een kindertraditie. Kinderen zetten tegenwoordig de schoen voor de kachel, verwarming of deur en daar worden dan cadeautjes en lekkernijen in gestopt. Ook de pakjesavond is een jaarlijks terugkomende traditie. Voor de tweede wereldoorlog is er nooit sprake geweest van een pakjesavond, dit kwam vooral door de crisis. Doordat Nederland na de tweede wereldoorlog steeds rijker werd, waren er ook meer mogelijkheden voor cadeautjes. Eerst waren deze cadeautjes nog zelfgemaakt, maar later werden dit steeds duurdere en grotere cadeaus.

Lees ook:En we mogen weer ons schoentje zetten…
Lees ook:En we mogen weer ons schoentje zetten…
Lees ook:Waar komt de traditie van schoenzetten vandaan…
Lees ook:Het feest van Sinterklaas…
Lees ook:Mariabeeldjes tussen snoepgoed…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>