De dag van de ‘Onnozele kinderen’…

Vandaag is het feest van de ‘Onnozele kinderen.’ Het feest grijpt terug naar het Nieuwe Testament  ten tijde van koning Herodes. Hij vermoedde dat het pasgeboren kind, waarover de wijzen hem vertelden, een gevaarlijke troonopvolger was. Daarom beval hij alle jongens onder de twee jaar in Bethlehem te doden.

Als ik internet er op na lees komt het woord  onnozel van ‘onnosel’,  van de Middelnederlandse vertaling van het Latijnse woord ’innocens’, dat ‘onschuldig’ en ‘onschadelijk’ betekent. In dit geval waren het de pasgeboren jongetjes die stierven in de plaats van het Kerstkind. Zij worden als martelaren vereerd.  Het woord kreeg als vrij snel, naast onschuldig, ook de betekenis van  ’onwetend’, ‘naïef’, ‘dom’ en ‘dwaas’.  In de Middeleeuwen viel het  het kerkelijk feest van de Onnozele Kinderen samen met het volkse Dwazenfeest, dat zijn wortels had in de heidense midwinterrituelen en het Romeinse festum puerorum (armenfeest).

In heel West-Europa stond 28 december bamelijk in het teken van gekkigheid en de omkering van de maatschappelijke orde. Kinderen kregen het die dag voor het zeggen. Ook in kloosters en kerken werd het gezag overgedragen aan degene die onder aan de rang stonden. Zo werden er kinderabten en kinderbisschoppen aangesteld. In de 13de eeuw werd het gebruik van de gezagsomkering verboden. Wat overbleef was een feest waarbij kinderen zich als volwassenen verkleedden en langs de deuren gingen voor lekkernijen. Het kindgerichte Sint-Nicolaasfeest heeft het folkloristische Onnozele Kinderen uiteindelijk verdrongen. Toch zijn er nog plekken waar dit feest wordt gevierd. Zinvol omdat vandaag de dag nog veel ‘onschuldige kinderen’ het slachtoffer worden van het gedrag van volwassen (bron en foto’s internet, Ludo Vervloet).

 

 

 

 

Lees ook:Onnozele Kinderen; de onschuldige jongetjes van Bethlehem…
Lees ook:Het feest van de Onnozele Kinderen…
Lees ook:Moeder Katja Leenderts houdt Gezag!!!!
Lees ook:Divali; het feest van de lichtjes…
Lees ook:Feest ter ere van god Jupiter…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>