Het eerste grote empirische onderzoek naar mediums

Mijn maandelijkse blog schrijf ik nu voor de derde keer. Zoals sommige misschien weten ben ik een beginnende onderzoeker betreffende paranormale zaken. Vorige keer schreef ik dat ik deze maand graag wat wilde vertellen over het wetenschappelijke onderzoek naar mentale mediums. Dat zijn de paragnosten die vaak in symbool verpakte boodschappen doorkrijgen van de andere wereld. Uit onderzoek blijkt dat dit vaak gaat via gevoelens die het medium plots voelt, beelden die het medium ziet, zelfs geur, soms gehoor, in elk geval niet zo makkelijk om in concrete informatie te vertalen). Simpelweg praten met een overleden persoon is jammer genoeg niet echt iets wat vaak voorkomt bij mediums.

Julie Beischel, medium-onderzoeker

Mensen kennen vooral de “mediums” die op rtl 4 komen. Tenenkrommend heb ik een paar minuten gekeken naar deze verschrikkelijke lui die alleen in algemeenheden praten: “u gaat een positieve periode tegemoet, u gaat een speciaal iemand ontmoeten, uw overleden man was een goed persoon is het niet?”. Zij geven een slechte naam aan het spiritisme terwijl er wel degelijk mediums zijn die zeer specifieke informatie kunnen binnenhalen. Het onderzoek van Julie Beischel bij het ‘Windbridge Institute’ lijkt de nieuwe standaard te worden hoe mediums onderzocht zullen worden. Zij is uitgebreid op zoek gegaan naar 20 mediums die accurate informatie konden binnenhalen zoals “ik zie uw overleden hond, deze is wit met stippen als een dalmatiër en blaft naar me alsof hij gedag wilt zeggen”. Of “Ik zie een man met een bruin pak die een witte roos aanbiedt”. Deze man blijkt dan de overleden partner te zijn geweest en vaak een bruin pak te hebben gedragen en bracht elke week witte rozen mee voor zijn vrouw.

Interessant zou u misschien denken maar wetenschappelijk gezien niet bijster boeiend. Sceptici zeggen al snel dat er altijd mensen zijn die via normale psychologie extreem vernuftig kunnen zijn. Of fraude, of gelukstreffers, horen we ook vaak.

Julie Beischel en haar team heeft al deze sceptische argumenten in achting genomen en in tien jaar tijd bewezen dat mediums wel degelijk accurate informatie van overledenen kunnen binnenhalen.

Hoe heeft ze dit gedaan.

Ten eerste, om psychologie buiten te sluiten, ontmoet het medium de rouwende persoon nooit! De rouwende moet op het moment van de reading slechts mentaal vragen of de overleden persoon waar deze iets van wilt horen zich toont aan een medium waar de rouwende helemaal geen informatie over krijgt. Het medium is vaak tijdens de reading heel ergens anders in het land aanwezig. Een onderzoeker (dus niet de rouwende) die weer niets van de rouwende weet, is degene die praat met het medium, dit gebeurt via de telefoon. Het enige(!) wat het medium voor informatie krijgt is de voornaam van de overleden persoon waar de rouwende graag wat van wilt horen.

Vervolgens is er het probleem van hoe beoordeel je of een medium zo specifiek is dat het ook paranormaal is, en niet algemeenheden en gecalculeerde gokjes maakt die soms raak zijn. Nep readings moeten dan vergeleken worden me de juiste readings! Beischel heeft bedacht dat de mediums vijf vragen moeten beantwoorden:

  1. Hoe ziet het medium eruit
  2. Wat waren de hobbies/werkzaamheden van de overleden persoon
  3. Wat was de persoonlijkheid van de overleden persoon
  4. Hoe is de persoon overleden
  5. Zijn er nog speciale boodschappen voor de rouwende persoon

De 20 mediums hebben in totaal 60 readings gegeven over 60 overleden mensen (en alle andere overledenen die langskwamen tijdens de reading, dat zijn er vaak nogal wat).

Elke opmerking van het medium moest beoordeeld worden op een schaal van 1-6 waarbij 1 ‘totaal niet waar’ is en 6 ‘volledig waar, geen interpretatie nodig’.

Om te bewijzen dat het medium boodschappen doorkrijgt van geesten kreeg de rouwende dus twéé readings die ze moesten beoordelen op waarheid. Één ging over de overleden persoon die bij de rouwende hoorde en ééntje was bestemd voor een ander overleden persoon die bij een andere rouwende hoorde (de ‘controle’ reading, zoals dat heet in wetenschap).

Per reading kwamen er ongeveer 40 concrete opmerkingen uit zoals “uw vrouw is verdronken” enz.

52% van de opmerkingen van alle 60 readings werd beoordeeld als volledig waar, of bijna helemaal volledig waar (score 5 en 6). Van de controle-reading (de reading die voor een ander was bestemd) werd slechts 37% van de opmerkingen met een 5 of 6 gescoord (toevallige gelijkenissen, positief ingestelde rouwenden). Op 2400 reading-opmerkingen is dit verschil zeer significant!

De rouwenden moesten uiteindelijk ook bepalen welke reading voor hen was bedoeld, de echte of de reading die voor iemand anders was bestemd. 67% koos de juiste reading. Wederom een erg hoge score op 60 readings!

Prachtig onderzoek, zeg ik. De top-mediums zijn gepubliceerd op de website van het Windbridge instituut. Tijd dat dit ook in Nederland gaat gebeuren! Ondertussen, als u weer eens tegen de zoveelste charlatan bent aangelopen (er zijn schattingen dat 95% van de paragnosten bewuste of onbewuste oplichters zijn!) bel een Amerikaans topmedium op!

Vincent van den Bijllaardt.

Nog geen website maar mail gerust: [email protected]

 

http://www.windbridge.org/mediums/

Lees ook:Een paragnost hoeft niet altijd een medium te zijn
Lees ook:Opleiding als medium…
Lees ook:Cold Reading ? wat is dat eigenlijk?
Lees ook:Wetenschappers bewijzen leven na de dood!
Lees ook:Char Margolis terug op TV bij RTL 4

1 Reacties // Reageer

One thought on “Het eerste grote empirische onderzoek naar mediums

  1. Suzanne Grijpink Auteur

    Lees zeker: Het eerste grote empirische onderzoek naar mediums van Vincent van den Bijllaardt…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>