Vandaag is het Driekoningen…

Vandaag (6 januari) is het  Driekoningen. In het verhaal van de geboorte van Jezus kwamen er herders en koningen van overal naar de stal. Zij waren de eersten die Jezus leerden kennen en vertelden het nieuws verder aan alle mensen van goede wil. Later, toen Jezus volwassen was, reisde hij zelf door het hele land. Volgens de Bijbel hielp hij veel mensen en hij vertelde hij hen hoe ze gelukkig konden worden.

Driekoningen is een katholiek feest dat herinnert aan de reis van de drie koningen Caspar, Balthasar en Melchior. Ze worden ook wel de ‘drie wijzen uit het Oosten’ genoemd en hadden veel verstand van sterren en konden de toekomst voorspellen. ln de bijbel staat dat ze op zoek waren naar de nieuwe koning van het joodse volk. Een heldere ster wees hun de weg naar het dorp Bethlehem. Daar vonden ze in een stal het pasgeboren kindje Jezus. Hij kreeg dure cadeaus van de koningen: goud, wierook en mirre. Mirre is lekker ruikende hars die in zalf wordt gebruikt. Het feest van de Driekoningen wordt nog altijd gevierd.

ln sommige steden en dorpen in Nederland en Vlaanderen gaan kinderen verkleed als koning langs de huizen. Ze dragen een ster, zingen een lied en halen snoep op. Soms bakken vaders of moeders een koek met drie bonen erin verstopt: twee witte en een bruine. Dat is om de mensen eraan te herinneren dat twee van de koningen wit waren en één bruin. Het kind dat de bruine boon krijgt, mag die dag koning zijn en is dan de baas over iedereen. Ook in andere christelijke landen wordt Driekoningen gevierd. ln veel Spaanse steden bijvoorbeeld trekken grote optochten door de straten. Je kunt dan de drie koningen zien met hun hele gevolg van dienaren, prinsen, prinsessen, paarden en kamelen (bron www.kindengeloof.nl).

Lees ook:Driekoningen; het bezoek aan kind Jezus in Bethlehem…
Lees ook:Driekoningen; optocht, cadeautjes en bonen…
Lees ook:De drie wijzen: goud, wierook en mirre
Lees ook:Het feest van Los Reyes…
Lees ook:Driekoningen, feest voor de kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>