Vandaag is het Verloren maandag…

Vandaag is het weer zover: Verloren maandag in Antwerpen. Het is de eerste maandag na Driekoningen altijd lekker smikkelen in deze mooie stad en gaan de worstenbroden en appelbollen als zoete broodjes over de toonbank.  Maar waarom? Waar komt die traditie vandaan?

Verloren maandag of Verzworen maandag (Frans lundi perdu of lundi parjuré) is een Vlaamse traditie op de eerste maandag na de eerste zondag na Driekoningen aldus de website Beleven.org. Deze traditie wordt vandaag de dag vooral in de provincie Antwerpen en in Doornik gevierd. Het is de traditie om op die dag worstenbroden en appelbollen te eten.

Vroeger kregen de arbeiders in de haven van Antwerpen ‘s zondags hun loon uitbetaald. Sommige mannen gingen dan op café zich bezatten en gaven de overschot van hun geld dan aan hun vrouw. Maar op Driekoningen, een feestdag, vierde iedereen feest met het loon en was er de volgende maandag zo goed als niets over. Dus, om toch niet met een lege maag te zitten, struinden de mannen alle cafés en slagers af om toch maar iets te eten te hebben voor hun kroost. De slagers maakten dan worstenbroodjes, wat goedkoop, heel lekker en vullend was en gaven die dan aan de arbeiders. Die dag werd er dan ook alleen verlies gemaakt door de slagers en het was dus een dag van verloren arbeid, een Verloren Maandag. Als men tegenwoordig in Antwerpen op Verloren Maandag iets gaat drinken in een café krijgt men er steevast gratis een worstenbroodje bij (bron Beleven.org, foto’s internet).

Lees ook:spirituele boodschappen zetten mensen aan het denken
Lees ook:Vandaag is het Driekoningen…
Lees ook:De Andere Werkelijkheid van Paul van Loon…
Lees ook:Driekoningen; het bezoek aan kind Jezus in Bethlehem…
Lees ook:Duitsland viert Hemelvaart en Vaderdag…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>