Bijzondere tentoonstelling in Dordrechts Museum…

Sinds het ontstaan van de planeet is goud al op aarde aanwezig. In het vijfde millennium vóór Christus ontdekten lokale stammen rond de Bulgaarse stad Varna als eerste in de wereld hoe ze goud en koper konden winnen uit erts. In het Dordrechts Museum is een bijzondere selectie gouden sieraden en gebruiksvoorwerpen van deze oude cultuur in de tentoonstelling ‘Het oudste GOUD van de wereld – Schatten uit Varna. Schatten van ver vóór de Klassieke Oudheid.’

De voorwerpen zijn gevonden in de jaren ’70 van de vorige eeuw, toen bij de aanleg van een industrieterrein in de omgeving van Varna een groot grafveld werd gevonden. Veel van de ruim 300 graven bevatten ‘giften’, zoals fraai gedecoreerd aardewerk en koperen werktuigen als bijlen en speerpunten. Daarnaast werden afgodsbeeldjes in de vorm van mensen en dieren gevonden, messen van vuursteen en sieraden van schelp en zeldzame mineralen. Maar het meest opzienbarend waren de gouden grafgiften: ze behoren tot de oudst bekende gouden sieraden ter wereld. Laat u meevoeren door de verhalen van Varna en verbaas u over het vakmanschap van duizenden jaren voor Christus.

In de tentoonstelling in het Dordrechts Museum is ook het beroemde ‘Graf 43’ te zien, precies zoals het tijdens de opgraving werd aangetroffen. Het is het graf van een man van circa 45 jaar met veel status. Waarschijnlijk was hij de leidende priester van de gemeenschap. Hij kreeg een overdaad aan ‘giften’’ mee: een zware gouden ketting, gouden armbanden, een tiental gouden ringen, een gouden peniskoker, een scepter voorzien van gouden hulzen en ringen. Een unieke, spectaculaire vondst die voor het eerst in Nederland is te zien in het Dordrechts Museum. Kijk voor meer informatie op: www.dordrechtsmuseum.nl.

Lees ook:Opmerkelijk: ‘Botten gevonden in tombe van (apostel) Paulus’
Lees ook:Op ontdekkingsreis naar de verste uithoeken van het heelal…
Lees ook:‘Koninginnen van de Nijl’ in Rijksmuseum…
Lees ook:‘Gek van surrealisme’, in museum Boijmans Van Beuningen…
Lees ook:Prachtige tentoonstelling over het eeuwige leven in hiernamaals…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>