Het symbool van het hart…

Omdat onze hartslag wordt beïnvloed door hoe we ons voelen, dacht men vroeger dat alle menselijke gevoelens in ons hart zetelen. Die symbolische betekenis is altijd blijven bestaan. Dus niet zo vreemd dat daar het symbool van het ‘hart’ vandaan komt.

Een hart bestaat uit twee hartkamers. Aristoteles was een Griekse wetenschapper.  Hij dacht dat er nog een derde kamer tussen de twee kamers zat.  Wetenschapper Galenus dacht daar anders over. Hij zei dat er twee kamers waren en dat er in de ‘rechterkamer’ een extra holte zat. Mensen in de Middeleeuwen raakten in de war door dit meningsverschil en wisten niet wie ze nou moesten geloven. Uiteindelijk tekenden ze in 1320 aan de bovenkant van het hart een inkeping. Op die plek zou de derde hartkamer van Aristoteles moeten zitten of de holte volgens Galenus. Vanaf toen zijn ze deze vorm van het hart gaan gebruiken als symbool voor de liefde (bron Willem Wever).

Ook zie je regelmatig een hartje met een pijl erdoor. Cupido of Amor (Nederlands verouderd ook: Cupied) is in de Romeinse mythologie het hulpje van de godin van de liefde, Venus. Hij wordt meestal afgebeeld als een (bijna) naakt jongetje met vleugeltjes en een pijl en boog. Hij schiet, volgens de legende, pijlen in harten van mensen en goden om deze verliefd te laten worden. Hij is in bezit van twee soorten pijlen, één om mensen verliefd te maken en de ander om mensen elkaar te laten haten. In verschillende mythes haalt hij hier weleens wrede grappen mee uit. Cupido is in sommige mythen de zoon van Venus (godin van de liefde) en Vulcanus, maar er zijn ook verhalen waarin hij de zoon is van Venus en haar minnaar Mars. Harpocrates is de god van het zwijgen. Cupido schonk Harpocrates een roos om hem tot discretie te bewegen over de strapatsen van Venus. In de Griekse mythologie is Eros het equivalent van Cupido (bron internet).

Lees ook:Reuzen spelen een belangrijke rol in de geschiedenis…
Lees ook:Hartje gevonden? Niet denken, maar voelen…
Lees ook:Mistletoe of kerstkransen…
Lees ook:Feest ter ere van god Jupiter…
Lees ook:Hartedelstenen, waar komt de hartvorm vandaan?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>