Waarom vieren we carnaval…

Carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat vooraf gaat aan de periode van het vasten. Waarschijnlijk vindt het zijn oorsprong in het middeleeuwse Italië, waar het gemaskerd bal veel toeschouwers trok. Vanuit hier waaide het over naar andere delen van Europa. De precieze oorsprong van het carnaval is niet helemaal duidelijk. Mogelijk is het feest afgeleid van soortgelijke heidense festijnen die al voor de verspreiding van het Christendom plaatsvonden.

Feit is wel dat carnaval vanuit zijn oervorm altijd in verband heeft gestaan met een ‘feest’, waarin het sterven en herrijzen van de natuur bij het begin van het jaar in een groot magisch of religieus spel wordt nagebootst, in de hoop dat de lente weer spoedig zal aanbreken. Gedaan met de donkere winter vol boze geesten. De tijd om zich klaar te maken voor een nieuwe vruchtbare periode is aangebroken; het vruchtbaarheidsritueel waarbij leven en sterven elkaar in een natuurlijk ritme opvolgen.

Mensen hebben steeds de  ‘wisselingen van de seizoenen’ gevierd. Deze feesten gingen vaak gepaard met praalwagens en maskers. De Kerk en ook de overheden hebben regelmatig geprobeerd uitspattingen tegen te gaan. Carnaval werd traditioneel vlak voor Aswoensdag, het begin van de vasten, gevierd. De voorraad vlees moest op. Rond de jaren 50 van de vorige eeuw kende carnaval een heropleving. Echter, hiermee trad eveneens de commercialisering op. Carnavalsgroepen werden opgericht en prinsen werden verkozen. Wanneer je naar de betekenis van het woord kijkt kom je op deze verklaring uit: Carnaval is gemaakt van twee woorden: ‘carne’ en ‘vale.’ Het betekent ‘vaarwel aan het vlees’ (tijdens het vasten wordt er geen vlees gegeten). Een andere uitleg is dat ‘carnaval’ komt van ‘carrus navalis’, en dat betekent ‘scheepswagen’ (de verklaring waarom er met carnaval al die optochten met praalwagens zijn).

Lees ook:Carnaval; Nog even uit je dak gaan voor….
Lees ook:Het is weer carnaval…
Lees ook:Waarom verkleden we ons met carnaval…
Lees ook:Tijd voor een haring…
Lees ook:RTL Nieuws, Carnaval door de jaren heen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>