Holika Dahan; alles bloeit weer op…

Holika Dahan vindt plaats aan de vooravond van Holi,  wanneer het volle maan is op de laatste dag van de maand Phagun (vedische kalender) welke valt in februari-maart. Deze dag wordt ook wel ‘Chhoti Holi’ genoemd en herinnert ons eraan dat de koude dagen van de winter voorbij zijn en het prachtige seizoen van de lente, waarin alles opbloeit en iedereen vol vreugde is, is begonnen.

Soms wordt op de dag voor Holi een beeld van Putana verbrand. Putana is de demoon wiens hulp Kansa, de mama (moeders broer) van Krishna Bhagvaan, had ingeroepen om Hem te doden. Zij moest Bhagvaan voeden met giftige melk, maar Bhagvaan zorgde ervoor dat juist Putana aan haar eind kwam.Op Vasant Panchami  wordt er een plantje geplant en tot aan Holika Dahan worden strohalmen, takjes en ander brandbaar materiaal toegevoegd dat dient als brandstapel. Dit plantje symboliseert Prahlad die staat voor devotie, onschuld en de toekomst. Na een offer, dat uitgevoerd wordt door een Pandit, wordt het plantje weggehaald en vervolgens wordt de stapel in brand gestoken. Dan beginnen speciale muziekgroepen met de Chautaal waarbij zij liederen over Holi of Shri Ram Bhagvaan en Shri Krishna Bhagvaan zingen. Al zingend loopt men rond de brandstapel en om de vernietiging van het kwaad te vieren.

De dag na Holika Dahan is het eigenlijke Holi feest, de dag waarop er met kleuren wordt gespeeld. In ochtend komen de mensen bij elkaar op de plek waar de Holika is verbrand. Na een gebed onder leiding van een Pandit wordt het as verzameld en als tilak op het voorhoofd aangebracht, waarna men met de viering van Holi kan beginnen.

Het hooi en dorre stakken staat voor het oude en vervallen. Prahlad staat voor het nieuwe, devotie, onschuld en essentie. Voor de overleving van de Sanatan Dharm (Het Hindoeïsme) is het nodig om de ware essentie te redden van het vergankelijke en illusie. Omdat het vuur het Goddelijke symboliseert is het ook het vuur dat alles zal zuiveren. Ook in de persoonlijke zin wordt men geïnspireerd om het oude en negatieve van onze gedachten, ervaringen en gevoelens mee te laten vernietigen en te laten in het verleden zodat men vrij een start kan maken met een nieuw begin  (bron www.sanatandharm.net0 .

Lees ook:Holika-ceremonie om alle slechte gewoontes te verbranden…
Lees ook:Hindoestanen luiden de komst van de lente in…
Lees ook:Vandaag vieren we Basant Panchami…
Lees ook:Vandaag herdenken we de geboorte van Krishna…
Lees ook:Krisjna Bhadrapada; waarbij de geboorte van Krishna wordt herdacht…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>