Albanezen vieren het eind van de winter…

Vandaag vieren de inwoners van Albanië het einde van de winter. Dit gebeurt met muziek en vrolijkheid. Veel jongeren en ongehuwden dragen een traditionele armband genaamd ‘Verore’ (een woord dat is afgeleid van ‘zomer’), gemaakt van twee dun gevlochten rode en witte draden. Aan het eind van de dag wordt de armband opgehangen aan een boomtak om geluk te brengen. Vaak wordt het door vogels weer gebruikt om hun nesten te bouwen.

Sinds 2004 is dit een officiële feestdag in Albanië.  Het feest wordt ‘Dita e Verës’ (Zomerdag) of ‘Dita e Luleve’ (Bloemendag) genoemd. Het is een echt familiefeest dat al op de voorgaande avond begint. Er wordt ‘ballakume’ (een zoet nagerecht) gegeten en gras (symbool voor nieuw leven) op hoofdkussens gelegd. De volgende dag wordt er gezamenlijk gegeten, bij voorkeur in de buitenlucht.’Ballakume’ zijn een soort van mais-achtige koeken.

Voor ‘ballakume’ heb je nodig: 500 gr suiker, 500 gr boter, 1 kg maïsmeel en 8 eieren. Traditioneel wordt dit in een koperen kom gemaakt en mag er alleen met houten lepels geroerd worden. Bereiding: smelt de boter en klop samen met de suiker tot een wit mengsel. Voeg één voor één de eieren toe. Blijf roeren en voeg beetje bij beetje het maïsmeel toe. Bak op bakplaat of in bakblik ca. 25 minuten op 170 °C in de oven.

Albanië is een land in Zuidoost-Europa en wordt tot de Balkan gerekend. Het grenst aan de landen Griekenland, Macedonië, Servië en Montenegro. Het land heeft 3 miljoen inwoners en ligt aan de Adriatische Zee. De hoofdstad is Tiara (bron en foto’s internet).

 

Lees ook:Een paasei hoort bij Pasen…
Lees ook:Vis heeft invloed op gedrag kind…
Lees ook:Pasen; eieren, de paashaas en vruchtbaarheidsvuren….
Lees ook:Pasen; de winter is (bijna) voorbij…
Lees ook:Haal je ‘boost’ uit noten en haver…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>