St. Patrick’s Day; en de straten kleuren weer groen…

Vandaag, vrijdag 17 maart, is het St. Patrick’s Day. Een feestdag die internationaal wordt gevierd ter ere van de Ierse heilige Saint Patricius. De  dag valt ieder jaar op 17 maart. Waarschijnlijk is 17 maart dan ook de dag dat hij stierf.

Saint Patricks Day is genoemd naar de heilige Patricius. Hij  was een Ierse heilige die het christendom naar Ierland bracht. Er ontstond daarmee een periode van ontwikkeling en voorspoed. Na  zijn dood in 461 werd hij heilig verklaard en is daarmee misschien wel de ‘beroemdste’ missionaris van Ierland.  Uit twee boeken die hij schreef, blijkt dat hij als 16-jarige Brit door Ierse heidenen naar het eiland werd gebracht als slaaf. Hij ontsnapte en volgde een priesteropleiding in Frankrijk. Van de Paus kreeg hij de opdracht om het ongelovige Ierland te bekeren. Er doen veel legendes rondom hem de ronde. Zo zou hij de slangen van het eiland hebben verdreven, het klaverblad als symbool van Ierland hebben geïntroduceerd en honderden kerken hebben gesticht.

Tijdens St. Patrick’s Day worden op de plekken waar het wordt gevierd vaak optochten, kermissen en vuurwerkshows georganiseerd. De gehele dag staat tevens in het teken van de kleuren en symbolen die met Saint Patrick worden geassocieerd, namelijk groen en de schamrock, oftewel een klaverblad. Zo wordt bijvoorbeeld ieder jaar de Chicago River groen gekleurd en kan men op de plaatsen waar St. Patrick’s Day wordt gevierd vaak groen bier krijgen. St. Patrick’s Day staat er tevens om bekend dat er grote hoeveelheden alcoholische dranken worden geconsumeerd.  Deze dag wordt van oudsher gevierd in Ierland, maar ook in grote delen van Groot-Brittannië, Canada, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië. Dit heeft te maken met de grote groepen Ieren die sinds de negentiende eeuw overal te wereld naar toe emigreerden (bron en foto’s internet).

Lees ook:St. Patrick’s Day; vandaag eren we Naomh Pádraig…
Lees ook:Saint Patrick de belangrijkste heilige van de Ieren…
Lees ook:Saint Patrick; de belangrijkste heilige van Ierland…
Lees ook:Saint Dwynwen’s Day, Valentijnsdag in Wales…
Lees ook:Saint George’s Day; één van de populairste feestdagen van Georgië…

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “St. Patrick’s Day; en de straten kleuren weer groen…

 1. Maria

  Dit land heb ik vorig jaar in mijn hart gesloten, toen ik er voor het eerst was! Een prachtige rondreis door de republiek gemaakt en nog veel overblijfselen van het oude leven van de Ieren op het platteland gezien. Een heel spiritueel volk als je het mij vraagt.
  Hadden natuurlijk lange tijd de natuurgodsdienst van de Kelten, soms samen met de christel. leer, hetgeen hier en daar voor mij nog niet duidelijk is. Vooral de westkust van Ierland is adembenemend en de Ieren zijn een heerlijk volk!
  Gezellig, hartelijk en gastvrij.
  Voor niet zo veel geld kun je al een heerlijke groepsreis maken,
  vliegen wat ik deed of per boot. Zoek op internet, reisorganisatie begint met letter B en die is erg goed!

    /   Reply  / 
 2. Suzanne Grijpink Auteur

  Ik ben er in mijn jonge jaren geweest en hoop zeker nog een keer te mogen terugkeren…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>