Chimpansees verzorgen overleden soortgenoot…

Hoe dicht de dood bij mensen staat weten we, maar ook dieren gaan daar prachtig mee om. Zo verzorgen chimpansees het lichaam van hun overleden soortgenoten intensief. Dit blijkt uit nieuwe filmbeelden van primatologen.

De onderzoekers filmden in Zambia een vrouwelijke chimpansee die het gebit van haar overleden adoptiezoon reinigde. Het gedrag is mogelijk een primitieve vorm van een begrafenisritueel. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports. De chimpansees in het filmpje werden geobserveerd in het Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust, een opvangcentrum voor apen zonder ouders in Zambia. De overleden chimpansee was een paar jaar eerder in het opvangcentrum beland en geadopteerd door een ouder vrouwtje. Toen het dier bezweek aan een longontsteking wiegde zijn pleegmoeder minutenlang zijn hoofd in haar handen. Vervolgens begon ze met een grasspriet vuil tussen zijn tanden te verwijderen.

Volgens de wetenschappers verzorgden de eerste aapachtige mensen hun overleden soortgenoten mogelijk op dezelfde manier. Uit dit gedrag zouden begrafenisrituelen kunnen zijn ontstaan, zo meldt nieuwssite Phys.org. De onderzoekers waarschuwen dat het gefilmde gedrag niet zomaar kan worden opgevat als rouw. Tot nu toe hebben wetenschappers nog niet onomstotelijk kunnen aantonen dat chimpansees rouwgevoelens hebben (bron NU.nl/Dennis Rijnvis).

Lees ook:DNA Neanderthalers gevonden in grotpuin…
Lees ook:Neanderthalers en tandenstokers…
Lees ook:Lucy;gestorven na een val uit een boom…
Lees ook:Kunstgebit Charles Manson naar museum…
Lees ook:Veel mensen ‘zien’ hun overleden geliefde…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>