Heel Japan staat in bloei…

In Japan viert men jaarlijks op 8 april het Hanamatsuri (bloemenfeest), ookwel de geboortedag van Boeddha. De maand voorafgaand eraan is eveneens bijzonder. In deze periode, die van eind maart tot begin april loopt, staan  namelijk de kersenbomen in heel het land in bloei. Overal zie je deze prachtige bomen met witte en roze bloesem. De bloesemtijd zorgt dan ook voor grote drukte in en rondom de vele parken.

Tijdens de bloesemtijd is heel Japan in de ban van de Hanami. Hanami betekent ook wel ‘bloemen kijken’. Iedereen, van jong tot oud, trekt naar de parken om deze zogenaamde ‘bloemenfeesten’ bij te wonen. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er vooral veel gegeten en genoten van de schoonheid van de bloesem. Zaterdag 8 april is extra bijzonder. Zo wordt op deze dag de geboorte van Boeddha herdacht door een tempel te bezoeken. Het beeld van (baby) Boeddha wordt door iedereen drie maal overgoten met een geurende, zoete thee. Het is overigens geen nationale feestdag. Kinderen drinken dan traditioneel ama-cha (hortensiathee). Dezelfde thee wordt op deze dag ook over Boeddhabeelden gegoten. Hortensiathee wordt niet gemaakt van de plant  die wij soms in ons huis of tuin hebben staan. De thee kookt men van een speciale soort Hortensia, namelijk de Hydrangea serrata. Deze Hortensia heeft bloemblaadjes die zacht en zoet van smaak zijn (na een intensief fermenteringsproces).

De kersenbomen worden ook wel ‘Sakura’ genoemd en staan symbool voor het feit dat schoonheid vergankelijk is. Omdat de kersenboom maar 2 weken bloeit staat de boom ook wel voor de vergankelijkheid van het leven. De ‘Sakura’ trekken de meeste bezoekers in de stad Tokio. Er wordt gezegd dat de kersenbomen hier het mooist zijn (bron www.reisgraag.nl).

Lees ook:Bloemenfeest ter ere van geboortedag Boeddha…
Lees ook:Mag ik 1 minuut van je kostbare tijd? Rosita Belkadi (Vivazz)
Lees ook:Vandaag vieren we de geboorte van Boeddha…
Lees ook:Witte thee houd je jong en gezond
Lees ook:Goed voorbereidt de herfst in…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>