Robot en mens; hand in hand samen…

Robotica is hot. Dat komt omdat robotica op alle terreinen erg in opkomst is en logistiek is daar een heel erg belangrijk onderdeel in. Op dit moment opereert 80% van alle magazijnen volledig met mensen. Vijftien procent van de magazijnen is deels geautomatiseerd en slechts 5% in hoge mate.

Analisten verwachten de komende vijf jaar een groei van ruim tien procent in de verkoop van magazijnrobots. Veel processen in magazijnen gebeuren nu nog met de hand, maar zijn in principe automatiseerbaar. Het wachten is tot de technologie er klaar voor is. Sensoren worden steeds beter, rekenkracht neemt sterk toe en kunstmatige intelligentie wordt steeds beter. Steeds meer processen worden daardoor automatiseerbaar en dat maakt robotica enorm interessant. Veel dingen die nu door mensen worden gedaan, zullen op korte termijn door machines worden uitgevoerd. Robots worden slimmer. Ze hebben bijvoorbeeld in de gaten wanneer er mensen rondlopen, dus wordt het automatisch veiliger voor mens en robot om samen te werken.  De robot zou dan bepaalde handelingen verrichten die de robot beter kan, de mens zal een deel van het proces doen wat robots nog steeds niet kunnen, bijvoorbeeld creatief zijn en nadenken over hoe productieprocessen verbeterd kunnen worden.

Nu kan je als mens bijvoorbeeld een bepaalde beweging voordoen en dan neemt de robot die beweging over. Dus als de mens een beweging en aantal keer voordoet, dan leert de robot die beweging ook steeds beter. Dat is echt iets wat heel nieuw is. Tot voor kort kon je een robot programmeren om iets te doen, maar je kon een robot niet iets nieuws leren. Op korte termijn zal je zien dat de toepassingsmogelijkheden enorm zullen toenemen. De samenwerking tussen mens en robot is nog net niet goed genoeg om het op dit moment toe te passen. Dat gaat  wel in het komende decennium gebeuren. Het moet allemaal nog preciezer en robuuster worden, maar dat zit er wel aan te komen (bron www.verpakkingsprofs.nl).

Lees ook:Wat dacht je van een mechanische bartender…
Lees ook:De liefde tussen mens en robot…
Lees ook:Bibliotheek en robots; een mooie combinatie…
Lees ook:Robot bestaande uit zachte materialen…
Lees ook:Robots die ons leven makkelijker maken…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>