Sonkran; het Boeddhistische nieuwjaar…

In landen die het Theravada Boeddhisme volgen (zoals Thailand, Birma, Sri Lanka, Cambodja en Laos) viert men het Boeddhistische nieuwjaar gedurende drie dagen, beginnende op de eerste dag van de volle maan in april. In Thailand wordt het Boeddhistisch nieuwjaar Songkran genoemd.

Songkran komt uit het Sanskriet en betekent ‘verplaatsen’. Hiermee doelt men op de zon die zich verplaatst. Vroeger werd op dat moment het nieuwe jaar ingehuldigd. Sinds 1940 viert Thailand weliswaar het gewone ‘westerse’ Nieuwjaar, maar Songkran is en blijft een bijzonder belangrijke gebeurtenis voor de Thais. Het  is ook nog steeds een officiële feestdag in Thailand.

Tijdens deze dagen zijn er bepaalde tradities en gebruiken. Zo worden bijvoorbeeld de grootouders, (oudere) familieleden, en monniken geëerd door de jongere generatie. De jongeren gieten geparfumeerd water in de handpalmen van de ouderen. Met deze symbolische daad wordt al het slechte van het voorbije jaar weggespoeld en de jongeren worden op hun beurt gezegend door de ouderen. Ook de meeste huizen krijgen een grondige poetsbeurt om zo met een schone lei aan het nieuwe jaar te kunnen beginnen. In de tempels worden ook de Boeddhabeelden gezegend met geparfumeerd water.

Het is ook een waterfestival. Iedereen staat langs de kant van de weg klaar met een emmer water, een waterpistool of een tuinslang om de voorbijgangers een frisse douche te geven. Jongeren rijden rond in pick-ups met daarop een grote ton water. Vanuit de rijdende auto trakteren ze de mensen op een emmertje water. Sommige mensen, meestal jonge mannen, hebben ook een wit poeder bij zich dat ze gebruiken om het gezicht van jonge meisjes mee in te smeren. Dit wordt gedaan om aantrekkelijke meisjes te kunnen aanraken en hun gezicht witter te maken. In Zuidoost-Azië geldt namelijk het motto: hoe witter, hoe mooier (bron www.zuidoostaziemagazine.com, foto’s internet).

Lees ook:Songkran; het feest van ‘reiniging en respect’ …
Lees ook:Wat doen we op Nieuwjaarsdag…
Lees ook:Hoofd Luang Pu Thuat schrikt bewoners af…
Lees ook:Het begin van het Chinese nieuwjaar…
Lees ook:Chinezen luiden het jaar van de Hond in…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>