Witte Donderdag; meer dan alleen verraad…

Vandaag is het Witte Donderdag. Op deze dag herdenken we (de gelovigen) het Laatste Avondmaal van Jezus met zijn apostelen. Witte donderdag is de laatste donderdag voor Pasen en het begin van het Triduum Sacrum.

Voordat de apostelen gaan eten, wast Jezus hen de voeten en vertelt elkaar trouw te blijven. Tevens leert hij hen het Pater Noster. Judas verraadt Jezus door hem een kus te geven op de Olijfberg, waarna Jezus wordt gearresteerd. De term witte donderdag komt van het gebruik om crucifixen en andere beelden met een wit kleed te bedekken. De paus spreekt op deze dag zijn ‘Urbi et Orbi’ uit, boetelingen worden weer tot de kerk toegelaten en gevangen krijgen kwijtschelding van hun straf. Vanaf dat moment tot Paaszondag zwijgen de kerkklokken. In de Katholieke kerk wordt het kruis met een wit doek afgedekt.

Veel mensen hebben weinig met het geloof. Toch kom ik ergens een artikel tegen waarbij er ‘zaken’ worden aangehaald waarbij je vandaag misschien wel even stil kunt blijven staan.  ‘Zo is er  op dit moment  wel  iemand die lijdt, wordt ergens een mens gemarteld, alleen maar omdat hij van vrijheid houdt. Ik weet niet waar hij woont, niet wat voor ‘n taal hij spreekt, en wat voor huidskleur hij of zij heeft. Maar op dit ogenblik, terwijl wij luisteren naar het verhaal van Witte Donderdag, bestaat die mens. Zijn schreeuwen is als de angstkreet van een opgejaagd dier, terwijl hij zijn lippen stukbijt om de namen van zijn vrienden niet los te laten. Een mens, gekluisterd en alleen, schreeuwt op dit moment, bestaat ergens.’ Misschien is vandaag wel een mooi moment om even aan die mensen te denken die niet in ‘vrijheid’ kunnen leven door hun geloof of afkomst.

Lees ook:Jezus krijgt kus op Olijfberg…
Lees ook:Vandaag is het Witte Donderdag…
Lees ook:Witte Donderdag; de dag van het laatste avondmaal
Lees ook:Goede Vrijdag; verlossing van de zonden…
Lees ook:Wat vieren er we met Pinksteren…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>