Tradities en Pasen…

Morgen wordt op veel plekken Pasen gevierd. Italianen vieren Pasen over het algemeen niet thuis. Ze maken met vrienden gezellige uitstapjes naar festivals of openluchttheaters en er worden binnen de families gekleurde en beschilderde eieren uitgewisseld als symbool van geluk.

Het ei is in Italië een symbool voor het leven. Tijdens Pasen wordt er met het paasei verwezen naar de wederopstanding van Jezus. Italianen verstoppen eveneens (chocolade eieren) met Pasen. Het verschil is wel dat in deze Italiaanse eieren een klein cadeautje verstopt zit. Sommige Italianen laten ook paaseieren maken voor hun vriend, vriendin, geliefde of familielid. Het cadeau dat dan in dit ei verwerkt wordt, is meestal wat groter en persoonlijker.

De traditie  van versieren van paastakken komt (eigenlijk) uit Engeland. De Engelse koningin Victoria versierde met kerst altijd een kerstboom. Tot ze zich afvroeg: ‘Waarom eigenlijk alleen met Kerst?’ Zij ging op zoek naar takken en versierde deze met gekleurde paaseieren en andere paasversieringen. Tijdens de paasdagen zie je in Engeland folkloristische dansgroepen op straat de volksdans ‘Morris Dance’ dansen. Je kunt er verschillende lekkernijen kopen, zoals bijvoorbeeld de populaire ‘creamy eggs’. Dit zijn chocolade eieren, die gevuld zijn met gele en witte zoete room, wat het eiwit en eigeel moet voorstellen.

Ook de Duitsers zijn fanatiek in het versieren van hun huis tijdens de paasdagen. Overal in de Duitse woningen vind je gekleurde chocolade eieren en paashazen. In de weken voor Pasen organiseren de Duitsers verschillende paasmarkten met de mooiste paasversieringen en natuurlijk lekker eten en drinken. De Duitse paasmarkten zijn misschien niet zo spectaculair als kerstmarkten, maar zeker wel de moeite van een bezoekje waard. In Duitsland bereid men zich al een paar weken voor de Pasen voor op de paasdagen. Het feest begint eigenlijk al op de donderdag voor Pasen en eten is één van de belangrijkste elementen van het paasfeest (bron www.eetzaken.nl).

Lees ook:Een paasei hoort bij Pasen…
Lees ook:Paashaas, eieren en geloof…
Lees ook:Pasen; eieren, de paashaas en vruchtbaarheidsvuren….
Lees ook:Bretzelsonndeg; versierd gebak in de vorm van pretzel…
Lees ook:Pasen; de winter is (bijna) voorbij…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>