‘Gek van surrealisme’, in museum Boijmans Van Beuningen…

Museum Boijmans Van Beuningen aan het Museumpark 18-20 in Rotterdam presenteert nog tot en met 28 mei met trots ‘Gek van surrealisme’, een ongeëvenaard overzicht met topstukken afkomstig uit vier befaamde Europese privéverzamelingen.

Dit voorjaar Museum Boijmans Van Beuningen volledig in het teken van het surrealisme. Het museum laat de passie en belevingswereld zien van kunstenaars als Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró, alsmede hun verdraaiingen van de dagelijkse werkelijkheid.De ruim 300 werken in de expositie zijn afkomstig uit vier voortreffelijke privécollecties, die voor het eerst zijn samengebracht. Deze internationaal reizende tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met twee gerenommeerde kunstmusea: de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh en de Hamburger Kunsthalle. De tentoonstelling neemt je mee in de wereld van vier verzamelaars die ieder een bijzondere verzameling surrealistische kunstwerken, meubels, boeken en meer samenstelden. Tijdens een interactieve rondleiding vol verhalen en opdrachten maak je kennis met de meest bijzondere, vreemde, gekke en dromerige werken die deze verzamelaars aankochten.

Het is meer dan een expositie over surrealisme. Gek van Surrealisme vertelt ook het verhaal van verzamelaars die sinds de jaren dertig door de stroming zijn gegrepen. Zoals de Brit die een van de eersten was die Dalí, Magritte en Miró – toen nog weinig bekende jonge schilders– aan zijn muren hing. Edward James had zelfs een Dalí om op te zitten: de lipvormige Mae West Lips Sofa. Naast die bank stonden zijn beide Dalí-schemerlampen: stapels van 10 bronzen champagnecoupes met bovenop een klassieke lampenkap. De as van zijn sigaret tikte James af op een randje dat hij zelf aan één van de coupes had bevestigd (bron en foto’s , surrealismeinboijmans.nl)

Lees ook:Laat je onderdompelen in het werk van Shiota…
Lees ook:Drents Museum wil graftombes nabouwen….
Lees ook:Spreeuwen meer dan spirituele vogels…
Lees ook:Griezelig of juist niet…
Lees ook:Bijzondere tentoonstelling in Dordrechts Museum…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>