Paashaas, eieren en geloof…

We ‘vieren’ niet echt Pasen, mijn dochter en ik. Dan heb ik het over een uitgebreid ontbijt en het nuttigen van bergen eitjes. Chocola of  van de kip.  Ik vraag mij wel af waar het gebruik van paaseieren vandaan komt?

Op internet lees ik dat paaseieren waarschijnlijk een overblijfsel zijn uit de vastentijd. Veertig dagen lang werden er nauwelijks of geen dierlijk voedsel: geen vlees, geen zuivel, geen eieren genuttigd. Met Pasen leverde dat een berg eieren op. Daarnaast staat het ei natuurlijk ook symbool voor: nieuw leven en vruchtbaarheid. Een mooie mi zeker in combinatie met de lente. Dan heb je ook nog de Germaanse godin, Eostre. Zij was een ‘weergodin’ die jaarlijks de mensheid kwam verblijden met de lente. Maar op een kwade dag had ze zich verslapen. Zo snel als ze kon gaf ze de lente een zwiep in de goede richting.  Tot haar  grote verdriet zag ze  dat een kwetsbaar vogeltje het niet ging redden. Die had een tik meegekregen van de strenge winter en kreupelde hulpeloos rond met lamme vleugeltjes. Eostre zag haar falen onder ogen en veranderde het vogeltje in een haas. Eén dag in het jaar kon die haas, net als haar vroegere soortgenoten, eieren leggen. Op de feestdag van Godin Eostre.

Hoe zit het in combinatie met het geloof?  Uiteindelijk waren het de zendelingen die het geloof koppelde aan het verhaal van Pasen en daarmee aan de lentefeesten. Het verhaal van de van Jezus en de opstanding gaat uiteindelijk ook over nieuw leven. Bovendien haas was in de tijd van Jezus ‘de haas’ geen onbekende. De haas stond symbool voor dood en wedergeboorte. Op veel grafstenen uit die tijd zijn ook afbeeldingen van hazen te vinden, ook bij veel christenen uit die tijd.

Lees ook:Pasen; eieren, de paashaas en vruchtbaarheidsvuren….
Lees ook:Een paasei hoort bij Pasen…
Lees ook:Pasen; de winter is (bijna) voorbij…
Lees ook:Tradities en Pasen…
Lees ook:Wat hangen we zoal in paastakken…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>