Wat doen we met Tweede Paasdag…

De Tweede Paasdag is de tweede dag van het paasfeest en vindt elk jaar plaats op de maandag na de eerste volle maan in de lente. Tweede Paasdag is de laatste jaren minder traditioneel van aard en wordt daarom ook steeds commerciëler.

Vroeger was de Tweede Paasdag nog traditioneel. In de 20ste eeuw kwam daar een verandering in. Vooral woonboulevards en pretparken zijn populaire plekken om de Tweede Paasdag door te brengen. Ook veel andere winkels zijn vaak open op Tweede Paasdag. Toch wordt deze dag in Nederland als een ‘zondag’ gezien, vanwege het (oorspronkelijke) rust-karakter.

Oorspronkelijk komt Pasen voort uit de herdenking en viering van het joodse Pesach: de grote joodse uittocht uit Egypte. Hierin ligt het idee van ‘bevrijding’. Dit geldt ook voor de huidige Paasviering van de christenen: volgens het christelijke geloof is Jezus met Pasen opgestaan uit de dood (bevrijd) op de derde dag na zijn kruisiging. Met Pasen herdenken zij deze gebeurtenis. Volgens het verhaal is hij namelijk op paaszondag opgestaan uit zijn graf. Daarom eindigde op deze dag ook de vastenperiode. Omdat christenen (doorgaans) hun rustdag  niet buiten de deur vieren,werd er nog een tweede dag aan vastgeplakt. Daarom zou er sprake zijn van een Eerste en Tweede Paasdag. Achter deze dagen schuilt dus zeker wel een symbolische betekenis. De wederopstanding van Christus bewijst dat God vergevingsgezind is. Nadat Jezus gestraft was, wordt hij toch weer tot leven gewekt (bron en foto’s internet).

Lees ook:Pasen; de winter is (bijna) voorbij…
Lees ook:Wat vieren er we met Pinksteren…
Lees ook:Wat vieren we nu eigenlijk met Pasen…
Lees ook:Wat wordt er eigenlijk met Pinksteren gevierd…
Lees ook:Vis op Goede Vrijdag…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>