De vlier; meer dan een gewone plant…

De gewone vlier behoort tot de oudste en meest favoriete geneeskrachtige planten. Ook in de mythologie speelt de plant een grote rol. Volgens de Germanen woonde in de vlier de beschermende huisgodin ‘Vrouw Holle’ of ‘Holda’. Zij beschermde de mensen en het vee tegen ziekte, onheil en blikseminslag. Een vlierboom vellen werd dan ook gezien als een ernstig misdrijf.


Als een vlier vanzelf opkwam bij het huis gaf het zelfs geluk en voorspoed. Het liefst had men een vlier aan de achterkant van het huis omdat het vliegen uit de keuken hield. Om die reden werden vaak ook bosjes van vliertakken bij deuren en in veestallen gehangen en aan paardentuig bevestigd. Ook werd vlier vaak bij de melkstal geplant, omdat men dacht dat de melk daardoor niet zuur zou worden. Ook werden vaak vlieren geplant bij bakhuizen. Van de ovens werd namelijk gedacht dat dit een thuis zou zijn van de duivel die zich aangenaam voelt bij hellevuren. De vlier zou dan bescherming bieden tegen de duivelse invloeden. Baksels werden vaak onder de vlier gezet om af te koelen. Maar omdat de vlier ook een thuis was van de elfen en van Vrouw Holle moest al het voedsel dat `s nachts eronder bleef staan, beschouwd worden als een geschenk aan die bewoners.

Wie bestolen was, kon door bij zonsopgang naar een vlierstruik te gaan en op het linkerbeen te knielen in de richting van de zon, de vlier verzoeken de dief te bewegen de gestolen waar terug te brengen. In de Oudheid werd de vlier gebruikt voor het zwartverven van het haar. In oude geschriften wordt de struik vaak genoemd als effectief geneesmiddel.  In de Middeleeuwen was de vlier een huisapotheek die naast elke boerderij te vinden was. Uitgeholde vliertakken werden vroeger door kinderen gesneden tot fluitjes. Daar komt het bekende woord ‘flierefluiten’ vandaan. Ook de Latijnse naam is hierop gebaseerd: ‘sambuke’ is fluit in het Grieks (bron www.kruidenkorf.nl).

Lees ook:De vlier; de plant tegen onweer, brand en ander onheil…
Lees ook:De vlier; houdt boze geesten buiten
Lees ook:De doodstraf en het Laatste Avondmaal…
Lees ook:Kraak eens een geode…
Lees ook:ADV: Laat je kind niet vallen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>