Heerlijk griezelen met Nosferatu…

Vroeger, toen ik jaar of veertien was, paste ik op mijn ‘achterbuurjongetjes’. Vaak bleef ik er slapen en keek het liefst naar griezelfilms onder meer die van ‘Nosferatu de Vampier’. Als de film was afgelopen durfde ik amper in bed stappen, laat staan te gaan slapen.

Het verhaal of beter nog ‘mythe’ over Dracula is al zo oud als de dagen. Er zijn talloze boeken, films en zelfs opera’s geproduceerd over dit bloeddorstige mythische personage uit Transsylvanië. Volgens mijn herinnering werd er veel gebruik (als achtergrondmuziek) gemaakt van een orgel. Misschien is Max Schreck als Graaf Orlock wel één van de meest angstaanjagende figuren uit de filmgeschiedenis. Waarschijnlijk komt dit door zijn kale kop en holle ogen of enge, smalle vingers en tanden die op ratten lijken. Ik zit nog steeds te twijfelen of ik de film ooit ga bestellen. Zo ben ik bang dat er een stukje nostalgie verloren gaat.

Dus of ik ooit de film (dvd) Nosferatu bestel, is nog maar de vraag. In deze allereerste filmadaptatie van Bram Stokers Dracula zien we hoe een onverschrokken zakenman diep doordringt in het bijgelovige hart van Transylvanië om daar een ogenschijnlijk eenvoudige onroerend goed transactie af te ronden. Daar ontmoet hij Graaf Orlock, een heerschap dat duidelijk niet van deze wereld is en weldra begint aan een lange reis over het continent om zich te vestigen in een ver land. F.W. Murnau’s surrealistische filmfabel uit 1922 staat te boek als de eerste bijdrage in de wereldwijde traditie van de “horror film”. Deze definitieve en volledig gerestaureerde versie van Nosferatu: eine Symphony des Grauens bevat de authentieke tussentitels en begeleidende originele score.

Lees ook:Dracula Untold; de wedergeboorte van Dracula…
Lees ook:Wie koopt het kasteel van graaf Dracula?
Lees ook:Hotel Transylvania 2 binnenkort in de bioscoop…
Lees ook:Trouwen in het kasteel van Dracula
Lees ook:Ik ben gek op vleermuizen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>